Följ Sofiero slott och slottsträdgård

Den stora Trädgårdsfesten 20-årsjubilerar

Pressmeddelande   •   Aug 11, 2016 07:00 CEST

Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero firar 20 år, och under den 26-28 augusti blir det därför extra festligt i den vackra slottsparken. Här möts trädgårdsälskare, experter, nybörjare och kända trädgårdsprofiler för att utbyta kunskap och inspireras av allt ifrån spektakulära till jordnära trädgårdsidéer.

- Vi vill att Trädgårdsfesten ska inspirera besökarna till att gå hem och testa nya och vackra idéer i trädgården eller på balkongen. Det finns en mängd spännande saker på programmet - ingen dag blir den andra lik. I år blir det dessutom extra festligt eftersom Trädgårdsfesten firar 20 år som ett av södra Sveriges populäraste trädgårdsevenemang, säger Eva Hansson, projektledare på Sofiero.

Under tre dagar kan besökaren njuta av inspirerande trädgårdskonst i ett tjugotal idéträdgårdar och få tips och råd till den egna täppan av årets experter. Trädgårdsfantasten och festfixaren Micael Bindefeld dukar upp till sensommarfest och finns på plats i slottsparken under hela helgen för att prata om trädgård och odling.

Trädgårdstips och odlingsexperter
Under Trädgårdsfesten står det kreativa och gränslösa trädgårdsskapandet i fokus. Vid det gamla stallet blir det fokus på kreativt återbruk och otippade planteringsmaterial. I årets kunskapstält bjuds besökaren på gratis expertrådgivning inom olika områden. Från Trädgårdsscenen leds under helgen det digra scenprogrammet av Elin Unnes, Lars Krantz och Bosse Rappne. Med anledning av jubileet finns det i år även en Jubileumsscen, där programledaren Gunnel Carlson gör en djupdykning i Trädgårdsfestens och slottsträdgårdens historia.

Blomstercatwalk och inspirerande idéträdgårdar
Idéträdgårdarna är en viktig ingrediens under Trädgårdsfesten. Här skapar olika kreatörer trädgårdskonst på hög nivå för att ge besökarna inspiration till den egna trädgården. Bland årets idéträdgårdar finner vi bland annat tv-profilerna Peter Englander och John Taylor, Waldemarsudde, Millesgården och kronprinsessan Margaretas barndomshem Bagshot Park. Det blir även en del nya festinslag i slottsparken. I Floral Couture Show visar den internationellt kända floristen Annette von Einem upp sina blomstrande kreationer på en catwalk framför slottet. Det blir även en del kreativa tävlingar, där det bland annat bjuds på både tårtkalas i Årets Blomsterbagare och vackra blomsterfång i bukettävlingen för florister.

Stor trädgårdsmarknad
På den kungliga fotbollsplanen och Matgatan blir det ett gemytligt marknadsmyller när ett hundratal utställare säljer allt ifrån trädgårdstillbehör och blomsterlökar till närproducerade delikatesser. Närproducerat blir det också i Trädgårdsköket, där det bjuds på mat från säsongens skörd i trädgården.

All information hittar du på tradgardsfesten.se
Följ oss också på facebook.com/sofieroslottstradgard och på Instagram @sofieroslott. #tradgardsfestensofiero

För mer information
Eva Hansson, projektledare, 073-231 11 61
Annika Malmgren, verksamhetschef, 070-629 17 54

Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se