Gå direkt till innehåll
Invigning av Kung Carl XVI Gustafs nya rhododendronkollektion

Pressmeddelande -

Invigning av Kung Carl XVI Gustafs nya rhododendronkollektion

Som gåva till kung Carl XVI Gustaf på 70-årsdagen 2016 skänkte Helsingborgs stad en helt ny rhododendronplantering på Sofiero.

Fredagen den 2 juni inviger grevinnan Bettina Bernadotte, vd för blomsterön Mainau i Tyskland, Kung Carl XVI Gustafs nya rhododendronkollektion på Sofiero slott och slottsträdgård.

Den nya planteringen är inspirerad av kungens farfar, Gustav VI Adolf, som med stor nyfikenhet och experimentlust byggde den unika samling av rhododendron som finns i parken idag.

- I kollektionen finns många spännande arter som inte förekommer i samlingen sedan tidigare. Resultatet kommer att bli en rikligt blommande upplevelse ”från golv till tak”, säger Sara Bratt, trädgårdsdesigner på Sofiero slott och slottsträdgård.

Kung Carl XVI Gustafs nya rhododendronkollektion är belägen vid Teplatsen i den norra ravinen, på samma plats som kronprinsessan Margareta planterade Sofieros första rhododendron för 110 år sedan. De praktfulla skönheterna hade hon tagit med sig från sitt föräldrahem Bagshot Park i England.

Läs mer

För mer information
Annika Malmgren, verksamhetschef för Sofiero slott och slottsträdgård, 070-629 17 54

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se