Gå direkt till innehåll
Konst, design och inspiration i fokus på Sofiero 2017

Pressmeddelande -

Konst, design och inspiration i fokus på Sofiero 2017

Skärtorsdagen den 13 april slår Sofiero slott och slottsträdgård upp grindarna för säsongen. I programmet finns flera välbekanta inslag - men också spännande nyheter. Bland höjdpunkterna finns den japaninspirerade Kokedamas - Svävande våoch en slottsutställning där unga konstnärer tolkar traditionellt hantverk på ett överraskande sätt. Dessutom bjuds det på internationell Land art-konst och så firas rhododendronens 110-årsjubileum i parken.

Det blir en påskhelg utöver det vanliga när Sofiero slår upp grindarna för säsongen. Rabatternas
30 000 lökar, som har väntat en hel vinter på vårens ljus, slår nu ut i årets första efterlängtade blomning. Att konst och design står i fokus under 2017 får besökarna uppleva redan under öppningshelgen. Då finns de internationellt kända konstnärerna Gabriele Meneguzzi och Vincenzo Sponga här och skapar ett Land art-verk som står kvar under hela säsongen. Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero, utlovar en spännande säsong med både nya och traditionella inslag: 
- Vår ambition är att det alltid ska finnas något nytt att upptäcka på Sofiero. I rabatterna experimenterar vi med nya växtkompositioner varje år som vi blandar med det kungliga trädgårdsarvet. I år är vi dessutom extra stolta över att kunna visa upp mer konst, design och inspiration än någonsin tidigare – i hela parken!

Modernt hantverk och japaninfluenser i årets utställningar
Årets utställningsprogram invigs under säsongsöppningen med Konst på Kryss. Helsingborg och Helsingörs konstföreningar har bjudit in fem konstnärer från varje sida av Öresund vars verk finns att se till den 23 april. I Orangeriet välkomnas ljuset med utställningen Kokedamas - Svävande vår, där besökaren kan drömma sig bort under en japansk, svävande lustträdgård i svensk tappning med inslag av mossa och sidentextilier. Senare i vår, den 20 maj, får besökaren se ett oväntat möte mellan traditionellt, svenskt hantverk och modern design. Utställningen knyter an till Sofieros tradition av Arts and Crafts och låter rustika naturmaterial blandas med urbana influenser. Under sommaren visas dessutom den inspirerande idéträdgården Spaljerat i Jubileumsträdgården, där avgränsare och spaljéer i en mängd utföranden och färger får ta plats. Trädgården är ritad av trädgårdsarkitekten Lisen Hendeberg.

Rhododendronen 110 år
Lagom till Sofieros rhododendronblomning börjar också blomningen i utställningen Rhododendron –
110 år sagolandskap 
i Orangeriet.
- För 110 år sedan satte kronprinsessan Margareta den allra första rhododendronplantan i Sofieros raviner. Det firar vi med att låta rhododendron blomma i olika skepnader och material så att vi kan uppleva känslan av blomningen ända fram till slutet av säsongen, säger Annika Malmgren.Under säsongen invigs även kung Carl XVI Gustafs rhododendronkollektion, en 70-årsgåva från Helsingborg stad, som innehåller flera nya och unika sorter.
Utställningarna Kokedamas -Svävande vår, Nytt svenskt hantverk och Rhododendron – 110 år sagolandskap är unikt skapade för Sofiero av konstnären Aia Jüdes och illustratören Sanna Haverinen som arbetar med tvärdisciplinära upplevelser och rumsliga installationer i gränslandet mellan hantverk, konst, design och mode.

Trädgårdsfesten och Sofiero 2d International Land Art Festival 
Sista helgen i augusti är det dags för Den stora Trädgårdsfesten, som med sina 21 år på nacken är ett av södra Sveriges populäraste utomhusevenemang. Här möter trädgårdsälskare och balkongfantaster varje år de främsta experterna och inspiratörerna. I år får Trädgårdsfesten sällskap av ett nygammalt evenemang när Sofiero 2d International Land Art Festival går av stapeln samtidigt i parken, där Land art-konstnärer från hela världen möts för att skapa installationer i parken. 
- Den första Land art-festivalen på Sofiero hölls 2011 och vi hade deltagare som kom ända från Singapore och Taiwan, säger Annika Malmgren.

Under sommaren arrangeras inte mindre än 5 konserter när Bryan Ferry, Per Gessle, Norah Jones, Toto och Laleh gästar slottsparken. 

Program 2017 i urval
13/4 Säsongsöppning med Konst och skulptur på Sofiero
13/4 – 23/4 Konst på Kryss, utställning på slottet
13/4-7/5 Kokedamas - Svävande vår, utställning i Orangeriet
7/5 Barnkalas - de kungliga lekstugorna öppnas och Prins Oscars Sagoskog invigs
13/5– 6/6 Rhododendronblomning
20/5– 17/9 Nytt svenskt hantverk - handgjorda föremål inspirerade av konst, mode och design, utställning på slottet 
20/5-17/9 Rhododendron – 110 år sagolandskap, utställning i Orangeriet
10/6- 17/9 Spaljerat i Jubileumsträdgården
18/6 Sofiero Classic
23/6 Midsommar
3/7-9/7 Målarvecka
25-27/8 Den stora Trädgårdsfesten
7-17/9 Målarutställning
17/9 Dahliadag
2-5/11 Ljusstämning

Se hela Sofiero slott och slottsträdgårds program här: https://sofiero.se/evenemang/

För pressrelaterade frågor: 
Verksamhetschef Annika Malmgren,annika.malmgren@helsingborg.se tel 042-10 45 46,
mobil 070-629 17 54

Besöksmålsutvecklare Susanne Green, susanne.green2@helsingborg.se tel 073-315 43 80

Relaterade länkar

Ämnen


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Program- och utvecklingschef +46 768 55 97 74

Relaterat innehåll