Följ Sofiero slott och slottsträdgård

Kungligt konstnärskap på Sofiero

Pressmeddelande   •   Mar 30, 2016 11:04 CEST

I år fyller Sofiero 150 år och det firas med pompa och ståt under hela 2016. Ett av inslagen är en jubileumsutställning på Sofiero Slott som visar en unik samling av kunglig konst. Utställningen invigs av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på nationaldagen den 6 juni.

- Det är ett privilegium att vi har fått möjligheten att visa upp den här samlingen på Sofiero. Utställningen tar med besökaren på en resa genom sex generationer av kungligt konstnärskap, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero.

I de tidigare privata salongerna på slottet presenteras exklusiva verk skapade av kungligheterna H.M. Drottning Margrethe II (textil och illustration), Sigvard Bernadotte (design och industridesign), H.K.H. Prins Carl Philip (industridesign), Kronprinsessan Margareta (måleri och fotografi), Prins Eugen (måleri) och Kung Oscar II (poesi).

- Vi har haft ett bra samarbete med både museer och de kungliga hoven. Bland annat har vi fått låna flera av prins Eugens verk från Waldemarsudde och design från Georg Jensen i Köpenhamn. Ett udda men roligt inslag är H.M. Drottning Margrethe II’s originalillustrationer av den danska utgåvan av J.R.R Tolkiens "Härskarringen", säger Annika Malmgren.

Jubileumsutställningen invigs på nationaldagen den 6 juni av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia som är på plats för att uppmärksamma Sofieros 150-årsjubileum. Under hela 2016 genomsyras slottet och slottsparken av jubileumsåret. Läs mer på sofiero.se

Jubileumsutställningen pågår 6 juni till 18 september 2016

För mer information:
Annika Malmgren, verksamhetschef Sofiero, 070-629 17 54, annika.malmgren@helsingborg.se

Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag.

Läs mer på sofiero.se