Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kungligt nationaldagsfirande när Sofiero i Helsingborg firar 150 år

Den 6 juni bjuder Sofiero slott och slottsträdgård tillsammans med Helsingborgs stad på jubileumsinvigning och nationaldagsfirande för hela familjen. H.M. Kung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia kommer och dagen blir en folkfest med jubileumsshow, aktiviteter och upplevelser för både stora och små.

Med anledning av Sofieros 150-års jubileum hålls Helsingborgs officiella nationaldagsfirande i år på Sofiero. Det är fri entré och blir en dag full av underhållning för hela familjen. Kungaparet anländer klockan 10.00. Därefter inviger de jubileumsutställningen ”Kungligt Konstnärskap” i slottet. Utställningen är en resa genom flera generationer av kungligt konstnärskap med konst av bland andra Sigvard Bernadotte, prins Eugen och H.M. drottning Margrethe.

En av dagens mest spektakulära händelser är lindans på hög höjd över rhododendronbuskarna av Cirkus Cirkör. Lindansen blir en symbol för Sofias bro som ska byggas över ravinen. Under dagen invigs också jubileumsträdgården av kungaparet ­- en 2 000 kvadratmeter stor trädgård som blir en ny attraktion på Sofiero.

– Sofiero har utvecklats, förändrats och förnyats i 150 år, den andan vill vi fortsätta arbeta i, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero.

Firandets höjdpunkt är Sofieros jubileumsshow klockan 12.30 med Helsingborgs Symfoniorkester, under ledning av Stefan Solyom och Konserthuskören. Solister är Pumeza Matshikiza, sopran, och Joachim Bäckström tenor. Konferencier är Johan Wester.

Efter jubileumsshowen beger sig kungaparet mot Stockholm och Solliden, men firandet på Sofiero fortsätter med aktiviteter, musik och upplevelser i hela parken tills Sofiero stänger klockan 18.

Med andledning av jubileet har Helsingborgs Symfoniorkester förlagt sin traditionella Nationaldagskonsert till Sofiero. Konserten börjar klockan 14.30.

– Dagen blir en fest där staden Helsingborg kraftsamlat för att kunna erbjuda gästerna ett urval av det allra bästa vi har att erbjuda, säger Max Granström, vd för Helsingborg Arena och Scen, det bolag som ansvarar för 150-årsjubiléet och som Sofiero är en del av.


Plats
: Sofiero slott, Helsingborg.
Tid: Måndagen den 6 juni, klockan 10-18.
Fri entré

Delar av dagen livesänds via helsingborg.se/live. Använd gärna hashtag #sofieroslott150 

Allt för din pressackreditering hittar du här >


För mer information om kungabesöket under jubileumsinvigningen
:
Mattias Hennius, presschef, Helsingborgs stad, telefon 0733-61 24 77, eller mattias.hennius@helsingborg.

För mer information om Sofiero:
Annika Malmgren, chef Sofiero, telefon 070-629 17 54, eller annika.malmgren@helsingborg.se

Utdrag ur programmet
8.30 Sofiero öppnar
10.00 Aktiviter i parken hela dagen. Teater, musik, föreningsby, prova-på aktiviteter, mat och underhållning.
10.00 Kungaparet anländer till slottet
10.20 ”Highwire” – Cirkus Cirkör presenterar lindans med Tatiana från det franska kompaniet BASINGA i samband med första spadtaget till Sofias bro
11.00 Utställningen ”Kungligt Konstnärskap” i slottet öppnar
11.00 Invigning av nya jubileumsträdgården 11.00 ”Var katten e skatten”, teater för barn vid Barnens Sofiero
11.30 ”Blommornas vals”, dansföreställning med Big Wind vid Labyrinten
12.00 WERDI, dans och improvisation, framför slottet
12.30 Sofieros jubileumsshow, scenen vid entrén
13.30 ”Var katten e skatten”, teater för barn vid Barnens Sofiero
13.50 Minimusikalen ”Fönster mot havet” med Helsingborgs stadsteater, scenen vid entrén
14.30 Nationaldagskonsert med Helsingborgs Symfoniorkester, Helsingborgs Konserthuskör och solister. Scenen vid entrén
15.30 ”Blommornas vals”, dansföreställning med Big Wind vid Labyrinten
16.30 WERDI, dans och improvisation, framför slottet
18.00 Parken stänger

Se hela programmet på Sofieros webbplats

Ämnen


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Relaterat innehåll