Gå direkt till innehåll
Foto: Sophie Håkansson
Foto: Sophie Håkansson

Pressmeddelande -

Många nyheter i Sofieros säsongsprogram

2019 års program bjuder på en variation av konst, design, inspiration och trädgårdsupplevelser. Säsongen startar 13 april när parken öppnar med vårflor i rabatterna och utställningar i Slottet och Orangeriet.

Program för Sofiero 2019


UTSTÄLLNINGAR

Konst på kryss/Kunst på kryds: Slottet 13–28 april
Helsingborgs konstförening och Konstföreningen i Helsingör slår sig samman och visar konstnärliga uttryck från båda sidor av Öresund. En blandning av svenska och danska konstnärer.

Gunnar Kaj: Tankar på penséer, Orangeriet 13 april–12 maj
Penséer har sedan 1800-talet använts som en symbol för den fria tanken. Här tillägnas den älskade vårblomman en egen utställning, skapad av blomsterkonstnären Gunnar Kaj som hyllats för sina blomsterarrangemang och utställningar i slott och parker.

Kungligt sommarliv: Slottet 13 april–22 september
Tidsenligt inredda rum, influerade av de årtionden då kungligheterna bodde här, ingår i Sofieros permanenta utställning i Slottet.

Carl Milles – drömmare och skulptör: Slottet 10 maj–22 september
Den internationellt berömde skulptören Carl Milles (1875–1955) presenteras i en bred utställning i Slottet. Milles verk finns representerade över hela världen och Sverige har hans skulpturer blivit ett signum för många städer.

Carl Milles – drömmare och skulptör: Orangeriet 24 maj–22 septemberI en grönskande poetisk utställning möter Milles vackra skulpturer Sofieros blomsterdesigner Sara Bratts uttrycksfulla blomsterkompositioner.


EVENEMANG

Säsongsöppning 13 april
Vi slår upp grindarna till den vårvackra parken, öppnar upp slottet och inviger årets första utställningar Konst på Kryss i slottet och Tankar på penséer i Orangeriet.

Vårfest på Sofiero med barnkalas 4–5 maj, NYHET!
En helg full av vårkänslor och inspiration! Besök slottsparken när den blommar som allra vackrast, njut av rabatter fulla av krispiga tulpaner, narcisser och andra vårblommor. Botanisera på vår härliga mässa där du hittar det mesta till din egen trädgård eller täppa. Samtidigt pågår Det stora barnkalaset vid de kungliga lekstugorna.

Teater i parken: Stora Drömmar 11 maj–7 juni
Mitt under den fantastiska rhododendronblomningen gästas slottsparken av Helsingborgs stadsteater. Föreställningen Stora drömmar är en fartfylld komedi med lokal anknytning och härlig musik. Med bland andra Maria Kulle på scen.

Rhododendrondagar 11–12 maj samt 1–2 juni
Den 11–12 maj inviger vi den praktfulla rhododendronsäsongen med kunskapstema. Guidade turer, skötseltips och mycket mer. Den 1–2 juni bjuder vi in till en familjehelg i rhododendrons tecken med spännande familjeguidningar, pyssel, planteringar och annat roligt.

Sofiero Classic 9 juni
Populära Sofiero Classic får i år en ny form i Sofieros regi. Slottsparken förvandlas för en dag till en vacker utställning av klassiska motorfordon från förr och nu. Med olika inslag under dagen blir Sofiero Classic en helhetsupplevelse som är spännande för alla – oavsett motorintresse.

Midsommarfirande 21 juni
Välkommen till ett traditionsenligt midsommarfirande. Fri entré. Utställningar, slottscafé m. m. är stängda.

Målarvecka 29 juli–4 augusti
Vår omtyckta Målarvecka lockar många att skapa konstverk i parken. Fri entré för alla med konstnärsutrustning under armen.

Den stora trädgårdsfesten 23–25 augusti
Under tre dagar fylls slottsparken av massor av inspiration, kunskap, försäljning med blommor, växter och odling som gemensam nämnare. En trädgårdsfest med höga ambitioner som ger dig en upplevelse fylld av kreativitet, kvalitet, mångfald och kunskap.

Höstfröjd på Sofiero 22 september
Välkommen till en dag fylld med höstinspiration. Frossa i dahlior och få tips och råd samt möjlighet att köpa en nyklippt bukett dahlior hem. Vi avrundar säsongen med ett höstinspirerat program och bjuder på ett ypperligt tillfälle att njuta lite extra av den färgsprakande och vackra parken.

Ljusstämning 31 oktober–3 november
Under fyra populära och stämningsfulla kvällar lyses den höstvackra slottsparken upp av tusentals ljus, lampor och marschaller. Ta del av den magiska och mysiga stämningen, njut av något gott att äta och upptäck våra spännande ljusaktiviteter för både barn och vuxna.


ÅRETS BLOMNING

April–maj
Vårrabatterna fylls av krispiga tulpaner, narcisser, hundtandsliljor och andra vårblommor. Varje år förnyas vårfloret med nya färger, sorter och kompositioner.

Mitten maj–mitten juni
Sofieros signaturväxt, rhododendron blommar under några intensiva försommarveckor. Tiotusen rhododendron och azaleor i full blom i rabatter och raviner är en underbar upplevelse.

Sommarmånaderna
Med 40 000 blommande sorter som lejongap, salvia, dahlior, rosor, perenner och blommande träd är parken obeskrivligt vackert även under högsommaren.

Juli–september
På sensommaren fylls Dahliakvarteret med tusentals dahlior. Färg- och formvariationen är rik och tillsammans bjuder de på en magisk blomsterprakt.

To bee…?, Kungliga fotbollsplanen, hela säsongen
Upptäck Sofieros bidrag till Sveriges parkers bi-upprop: Surrande trädgårdar. To bee...? är en idéträdgård fylld av information om hur vi kan ta hand om våra utrotningshotade bin på bästa sätt. Av Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt.

Lekfullt, jubileumsträdgården, hela säsongen
Upptäck det oväntade när Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt förvandlar Jubileumsträdgården till ett blomsterhav med hemliga gångar där barnen kan smyga omkring.

SPECIALARRANGEMANG OCH KURSER – NYHET!

Under hela säsongen erbjuder vi inspirerande kurser tillsammans med Kullafloristen Nettan, i klassisk Sofieromiljö, det kungliga Vinhuset.

17 april: Skapa en vacker stilren vårplantering och lär dig grunderna i bukettbindning.
26 maj: Överraska mamma med en härlig dag tillsammans. Lär er arrangera säsongens vackraste snittblommor.
19 juni: Lär dig binda en vacker midsommarkrans eller ett hårsmycke till sommarens fester. Med hjälp av floristknep håller kransen utan problem till midsommarafton.
1 sept: Lär dig binda en maffig sommarbukett och få tips som gör att du kan binda underbara skapelser med blommor och växter från både naturen och din trädgård.
21 sept: Vi binder härliga höstkransar och höstbuketter med den vackra hortensian som grund.


ÅRETS KONSERTER PÅ SOFIERO
Musik upplevs bäst under bar himmel med picknick, vänner och favoritartisten på scen. I år gästas Sofiero av några av Sveriges mest älskade artister. Biljetterna köper du hos ticketmaster.se

Laleh, 28 juni, Ulf Lundell, 29 juni, Gyllene Tider 10 juli, BAO, Benny Anderssons orkester, 26 juli.

Relaterade länkar

Ämnen


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Program- och utvecklingschef +46 768 55 97 74

Relaterat innehåll