Gå direkt till innehåll
Många nyheter när Sofiero öppnar för säsongen

Pressmeddelande -

Många nyheter när Sofiero öppnar för säsongen

Fredagen 13 april slår Sofiero slott och slottsträdgård upp grindarna för säsongen ackompanjerat av tiotusentals vårlökar, Karl Fredrik Gustafssons utställning Citroner och körsbärsblom i Orangeriet och Nino Ramsbys konst i Slottet. På lördagen 14 april invigs Sofieros nya attraktion – Sofias bro.

2018 års program bjuder på en variation av konst, design, inspiration och trädgårdsupplevelser. Säsongen startar 13 april när parken öppnar med vårflor i rabatterna och utställningar i Slottet och Orangeriet.

Årets första utställning i Orangeriet – Citroner och körsbärsblom – bjuder på en värld av söta citrusdofter och franska toner, skapad av floristen och kreatören Karl Fredrik Gustafsson.

I slottet visas konst av musikern, poeten och konstnären Nino Ramsby. Han blandar vitt skilda tekniker som måleri och fotografi i ett högst personligt och poetiskt uttryck.

På den Kungliga fotbollsplanen invigs installationen To Bee…?, en idéträdgård fylld av inspiration om hur vi kan ta hand om våra utrotningshotade bin på bästa sätt. Installationen är skapad av Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt och är Sofieros bidrag i det nationella bi-uppropet ”Surrande parker och trädgårdar”.

Årets stora nyhet Sofias bro sträcker sig högt över den norra rhododendronravinen. Från bron får man en unik utsikt över en av Europas förnämsta samlingar av rhododendron som slår ut i full prakt under försommaren. Lördagen 14 april invigs bron under festliga former.

Urban konst möter växternas värld i sommarens utställning i Orangeriet - Street art garden. Den internationellt kände street art-konstnären Millo skapar en målning som tillsammans med kreationer av Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt blir en tredimensionell upplevelse.

Naturens former och mönster har inspirerat konstnärer i alla tider. Sommarens utställning i Slottet – Drawing nature – visar verk av konstnärerna och illustratörerna Jennie Ekström, Beata Boucht, Morten Schelde samt teckningar från Teckningsmuseets samling.

Sista helgen i augusti är det dags för Den stora trädgårdsfesten, ett evenemang som sedan drygt 20 år drar trädgårdsälskande besökare från hela regionen. Möt de främsta inspiratörerna och experterna och njut av fantastiska idéträdgårdar.

PROGRAM SÄSONGEN 2018

Citroner och körsbärsblom, Orangeriet 13 april–6 maj
Nino Ramsby, Slottet 13 april–10 juni
Invigning av Sofias bro, 14 april
Vår i vas, Vinhuset 14–22 april
To bee..?, Kungliga fotbollsplanen 13 april–hela säsongen
Tid för tulpan, 5 maj
Barnkalas, 6 maj
Vårflor, 10 maj
Rhododendronblomning, 10 maj–10 juni
Street art garden, Orangeriet 24 maj – 16 september
Drawing nature, Slottet 16 juni–­16 september
Spaljerat 2.0 – Jubileumsträdgården, 13 april–hela säsongen
Sofiero Classic, 17 juni
Midsommar på Sofiero, 22 juni
Målarvecka, 23–29 juli
Sommar i färg, 4 augusti 
Sommarflor, 9 augusti 
Den stora Trädgårdsfesten, 24–26 augusti
Målarutställning, 1–16 september
Säsongsavslutning med Dahliadagen, 16 september
Exotiska träd, 18 oktober 
Ljusstämning, 1–4 november 

Sommarkonserterna är ett populärt inslag på Sofiero, några av årets bokningar är redan klara. Lars Winnerbäck uppträder 20 juli och Queens of Pop (Zara Larsson, Icona Pop och Molly Sandén) 27 juli.

Se hela Sofiero slott och slottsträdgårds program här: sofiero.se/evenemang

För mer information:
Annika Malmgren, verksamhetschef, +46 70-629 17 54.
Susanne Green, besöksmålsutvecklare, +46 73-315 43 80.

Relaterade länkar

Ämnen


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Program- och utvecklingschef +46 768 55 97 74

Relaterat innehåll