Gå direkt till innehåll
Passionen spirar i ny utställning på Sofiero

Pressmeddelande -

Passionen spirar i ny utställning på Sofiero

Torsdagen 11 juni klockan 11 är det pressvisning av den nya utställningen Passion på Sofiero i Helsingborg. En utställning som visar upp en för Sverige unik samling passionsblommor och tar besökaren med på en spännande tillbakablick till passionsblommans stora intåg i Sverige. Passion på Sofiero är skapad av Karin Svensson och Anna-Karin Ekwall på uppdrag av Sofiero slott och slottsträdgård. Utställningen invigs av trädgårdsjournalisten och TV-profilen Gunnel Carlson.

Passionen spirar när utställningen Passion på Sofiero intar Orangeriet. Utställningen flörtar med slutet av 1800-talet, den tid då passionsblomman gjorde sitt stora intåg i Europa och Sverige, vilket även sammanfaller med drottning Sofias tid på Sofiero. Besökaren kan se fram emot en spännande utställning där drygt 30 olika sorter av passionsblommor visas upp. Men även andra tropiska växter som var typiska för den här tiden finns på plats.
– Under 1800-talets senare del ökade resandet över världen allt mer. Privata samlare och botaniska trädgårdar efterfrågade växter från fjärran länder och introduktionen av exotiska växter gick i en allt snabbare takt. För förmögna personer var en stor samling av ovanliga och exotiska växter ett sätt att visa sin status. I utställningen Passion på Sofiero får besökaren veta mer om hur bland annat passionsblomman väckte beundran och vördnad i svenska hem i slutet av 1800-talet, säger Karin Svensson som skapat utställningen tillsammans med Anna-Karin Ekwall, vilka båda arbetar som lärare på SLU Alnarp till vardags.

– Med Passion på Sofiero vill vi skapa en härlig upplevelse som kittlar sinnena och lyfter fram de underbara passionsblommorna och deras historik. Det är en unik samling som presenteras och det är ovanligt att så många olika passionsblommor samlas under samma tak. Vissa av dem blommar redan nu, andra blommar senare.

Utställningen Passion på Sofiero öppnar för allmänheten fredagen 12 juni och pågår fram till och med 13 september. Se hela årets program på www.sofiero.se/program/program-2015/

Pressvisning av Passion på Sofiero
När: Torsdagen 11 juni klockan 11.
Var: Orangeriet, Sofiero slott och slottsträdgård, Helsingborg

Presskontakt: Verksamhetschef Annika Malmgren, annika.malmgren@helsingborg.se
tel 042-10 45 46, mobil 070-629 17 54

Karin Svensson: karin.svensson@slu.se , mobil 0707-453868
Anna-Karin Ekwall: annakarin.ekwall@slu.se , mobil 0706-498850

Relaterade länkar

Ämnen


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har bl.a. Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer. Sofiero slott och slottsträdgård har ett "Certificate of excellence" från TripAdvisor.Priset delas bland annat ut till turistmål och restauranger som ständigt får toppbetyg av sina besökare. År 2010 blev Sofiero slott och slottsträdgård utsedd till Europas vackraste park.