Följ Sofiero slott och slottsträdgård

Pressvisning av Vår i kruka samt vårfloret på Sofiero

Pressmeddelande   •   Apr 09, 2015 08:00 CEST

Torsdagen 16 april är du inbjuden till pressvisning av Vår i kruka, en utställning skapad av trädgårdsfotografen Annika Christensen och kreatören Cecilia S-Tukiainen. Det blir även visning av vårfloret samt information gällande årets säsong. Dagen efter öppnar Sofiero slott och slottsträdgård för säsongen.

Vår i kruka äger rum i Orangeriet. Syftet med utställningen är att ge idéer, inspiration och praktiska tips kring vårlökar och andra tåliga växter som kan odlas i kruka. Även om Annika Christensen har mångårig erfarenhet av krukodling är Vår i kruka hennes första stora utställning. Att få göra utställningspremiär på Sofiero är något hon länge drömt om.
– Jag skapade en idéträdgård på den Stora Trädgårdsfesten förra sommaren som blev väldigt uppskattad. Det var där idén om att göra en utställning tog form på allvar. Jag har alltid tyckt att Orangeriet är en magisk plats och har länge drömt om att få ha en utställning där, säger Annika Christensen.

Vår i kruka öppnar säsongen på Sofiero slott och slottsträdgård och besökaren kan se fram emot en utställning bestående av drygt 200 krukor innehållandes allt från perenner till lökar och träd. Färger, former och kanske lite oväntade kombinationer visar på alla de möjligheter en vårträdgård i kruka innebär. Dessutom blir det en hel del praktiska tips och råd om hur man går tillväga.
– Vår i kruka handlar om hur man kan skapa rum för våren. Med krukor kan man skapa vårkänsla, även om vädret är lite sämre, säger Annika Christensen.

Rum för våren är något som besökaren bokstavligt talat kommer att uppleva i Orangeriet. Kreatören Cecilia S-Tukiainen har byggt upp olika miljöer, allt ifrån vardagsrum till badrum, där krukorna spelar en central roll. Hon har även skapat bildvepor i plåt och väv, baserade på Annika Christensens fotografier.
– Min förhoppning är att besökarna blir förvånade när de ser vilka möjligheter som krukodling öppnar upp. Vi kommer att visa ett antal växter som är frosttåliga och som lämpar sig ypperligt för att skapa våriga rum, vare sig det är i trädgården, på balkongen eller på altanen.Krukor kan man ha oavsett hur litet man har det hemma, säger Annika Christensen.

Pressvisning av utställningen Vår i kruka samt visning av vårfloret
När: Torsdagen 16 april, klockan 11.
Var: Orangeriet, Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg.

Utställningen Vår i kruka är skapad av trädgårdsfotografen Annika Christensen och kreatören Cecilia S-Tukiainen. Annika är känd bland annat från Allt om Trädgård och boken Trädgård i kruka. Hon har lång erfarenhet av krukodling och hennes blogg Naturliga ting blev i år utsedd till den andra mest inflytelserika trädgårdsbloggen i Sverige. Vår i kruka öppnar säsongen på Sofiero slott och slottsträdgård den17 april. Se hela årets program på www.sofiero.se/program/program-2015/

Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har bl.a. Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer. Sofiero slott och slottsträdgård har ett "Certificate of excellence" från TripAdvisor.Priset delas bland annat ut till turistmål och restauranger som ständigt får toppbetyg av sina besökare. År 2010 blev Sofiero slott och slottsträdgård utsedd till Europas vackraste park.

Bifogade filer

PDF-dokument