Gå direkt till innehåll
Rhododendronprakt på Sofiero

Pressmeddelande -

Rhododendronprakt på Sofiero

I mitten av maj till i början av juni är det rhododendronblomning på Sofiero. Då sprider blommorna från 10 000 rhododendron och azaleor en magisk färgprakt i rabatter och raviner.

Rhododendronblomningen på Sofiero är något som alla borde få uppleva någon gång i livet. Gustav VI Adolf var en stor rhododendronentusiast och anlade under sin tid på Sofiero en samling som idag tillhör en av de finaste samlingarna i Europa. Många av de äldre sorterna har kommit hit från fjärran östern via olika upptäcktsresande i början av 1900-talet, men de allra första rhododendronbuskarna på Sofiero planterades faktiskt av kronprinsessan Margareta själv. De praktfulla skönheterna hade hon tagit med sig från sitt föräldrahem Bagshot Park i England.

Tack vare Margaretas och Gustav Adolfs stora blomsterintresse kan vi idag förtrollas av den vackra färgprakten när cirka 10 000 rhododendronbuskar och azaleor slår ut i parken.

- Samlingen fortsätter att utvecklas. I höst påbörjar vi anläggandet av en helt ny rhododendronkollektion som tillägnas H.M. Carl XVI Gustaf som en gåva av Helsingborgs stad med anledning av kungens 70-årsdag, säger Annika Malmgren, verksamhetschef för Sofiero.

Under maj och juni ges flera guidade turer och andra rhododendroninspirerade aktiviteter i parken, läs mer på Sofieros webbplats

För mer information:
Annika Malmgren, verksamhetschef Sofiero, 0706-29 17 54
Matthias Bong, aktiviteter och rhododendronguidningar, 0702-50 58 55

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Relaterat innehåll