Gå direkt till innehåll
Beata Boucht är en av konstnärerna som ställer ut på Sofiero slott i sommar. Fotograf: Linus Lundberg.
Beata Boucht är en av konstnärerna som ställer ut på Sofiero slott i sommar. Fotograf: Linus Lundberg.

Pressmeddelande -

Samtida konstnärer tolkar naturen

I sommarens utställning Drawing Nature möter vi växtrikets formspråk och tematik i en serie noggrant utvalda bilder och illustrationer av konstnärerna och illustratörerna Jennie Ekström, Beata Boucht och Morten Schelde.

Naturen har alltid inspirerat oss människor i vårt skapande av bilder. De oändligt varierade och repetitiva formerna tilltalar oss genom sinnlighet, variation och färgprakt. Drawing Nature är en teckningsbaserad konstutställning med verk av de samtida konstnärerna och illustratörerna Jennie Ekström, Beata Boucht och Morten Schelde, men också äldre teckningar från Teckningsmuseet i Laholms samling.

De olika konstverken är uppdelad på fem rum i slottets utställningsvåning: 

  • I det första rummet möter vi Beata Bouchts affischverk ”Flora till Lisa” och ”Hunter Portraits”. Väggarna är täckta av hennes nyproducerade tapet ”Grey Gardens”.
  • I nästa rum visas bilder ur boken ”Fröet” (2016) av illustratören Jennie Ekström. Här inne spelas också den officiella musikvideon till Håkan Hellströms låt ”Jag Utan Dig” (2017), vars animationer är baserade på ”Fröet”.
  • I rum tre visas 1700- och 1800-talsteckningar från Teckningsmuseets samling. Det är blomstermotiv tecknade av unga kvinnor från borgerliga hem. Rummet ramas in av författaren och formgivaren William Morris tapet ”Strawberry Thief” från 1883.
  • I rum fyra ser vi ett fyrtiotal 1900-talsteckningar från Teckningsmuseets samling. Det är direkta avbildningar gjorda ute i naturen. De här teckningarna kan vara övningar, skisser eller självständiga konstverk.
  • I det sista rummet visar den danske konstnären Morten Schelde ett nytt verk speciellt framtaget till utställningen. Det är en monumental teckning som sträcker sig över en hel vägg. Mortens bildvärld präglas av djur och natur, ödsliga byggnader och vardagligheter.

Teckningsmuseet i Laholm är Nordens enda museum för teckningskonst och dess historiska samling består av teckningar från 1600-talet och framåt, varav en betydande del avbildar natur och växtlighet. Drawing Nature är framtagen av Teckningsmuseet på uppdrag av Sofiero slott och slottsträdgård.

– Utställningens tema har en tydlig koppling till Sofieros historia, flera av de kungligheter som verkat här har själva avbildat naturen i både tecknad och målad form, säger Annika Malmgren, verksamhetschef för Sofiero.


MER OM KONSTNÄRERNA

Beata Boucht
Beata Boucht, född 1979, arbetar som illustratör och grafisk formgivare. Hennes breda spektra av illustrationer förekommer i såväl redaktionella sammanhang såsom DN och The New Yorker, som på affischer för Dramaten och Greenpeace. Modeillustrationerna används i barnkollektioner för H&M och av internationella märken som Fendi och Coach samt på blomstrande tapeter. Växter har varit en stor inspirationskälla sedan barndomen och förekommer ofta i hennes utmanande bildvärld, där naturens komplexitet undersöks till minsta beståndsdel i maximalistiska kompositioner med starka narrativ.

Jennie Ekström
Jennie Ekström, född 1974, är verksam i Stockholm. Jennies illustrationer är ofta suggestivt symmetriska, vilt växande och drömskt stillsamma. Linjerna är tunna och distinkta. Bilderna tecknas i tusch, ofta med naturen som inspiration. Hennes illustrationer kan ses i tidningar, böcker och klädkollektioner, bland annat i reklamkampanjer för Lindex och föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Hon har också skapat en serie bokomslag till nyutgivna klassiker på Novelix förlag.

Morten Schelde
Morten Schelde, född 1972, bor i Köpenhamn och arbetar med måleri, teckning, fotografi och grafik. Hans bildvärld präglas av detaljrika miljöer – ofta med koppling till hans eget liv – där underligheter och mystik lågmält smälter samman med vardaglig realism. Morten har haft en mängd grupp- och separatutställningar i bland annat Sverige, Danmark, Tyskland och England. Ett av hans mest kända verk är väggmålningen i det danska Kronprinsparets bostad i Amalienborg.

För mer information:
Annika Malmgren, verksamhetschef Sofiero, 042-10 45 46 eller 0706-29 17 54
Anna Schibli, programchef, 0768-55 97 74

Relaterade länkar

Ämnen


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Program- och utvecklingschef +46 768 55 97 74

Relaterat innehåll