Gå direkt till innehåll
Utsikt över rhododendronravinen på Sofiero i Helsingborg.
Utsikt över rhododendronravinen på Sofiero i Helsingborg.

Pressmeddelande -

Se rhododendronblomningen från ovan

Blomningen av Sofieros 10 000-tals rhododendron och azaleor är en av höjdpunkterna i parken varje säsong. Årets nyhet – Sofias bro – ger en storslagen utsikt över färgprakten i ravinen.

Rhododendronblomningen på Sofiero är en upplevelse av unikt slag. Från mitten av maj till början av juni blommar 10 000 buskar i rabatter och raviner. Nytt för i år är att du kan ta genvägen över Sofias bro som höjer sig 12 meter över den norra ravinen.

– Det är en hisnande upplevelse att se blomningen från Sofias bro. Dessutom gör bron parken mer tillgänglig, den storslagna blomsterprakten kan nu upplevas även av de som har svårt att promenera i ravinen, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero.

Skissbild från arkitektkontoret Dissing+Weitling.

  • Lördag 12 maj invigs rhododendronsäsongen på Sofiero. Mellan klockan 11 och 16 finns Sofieros trädgårdsexperter på plats för att tipsa och ge råd om skötsel, odling och plantering.
  • Varje lördag och söndag klockan 14.00 mellan 12 maj och 10 juni kan du följa med på guidade rhododendronvandringar. Turerna ingår i entrépriset.
  • Söndag 27 maj finns Svenska Rhododendronsällskapet på plats mellan klockan 11-16 med sin expertis om skötsel, odling och plantering.

Rhododendronens historia på Sofiero
De allra första rhododendronbuskarna planterades för 111 år sedan på Sofiero av kronprinsessan Margareta. De praktfulla skönheterna hade hon tagit med sig från sitt föräldrahem Bagshot Park i England. Tillsammans med sin make kung Gustav VI Adolf la de grunden till en rhododendronsamling som idag räknas som en av de finaste i Europa. Många av de äldre sorterna kom hit från fjärran östern via olika upptäcktsresanden i början av 1900-talet. Efter Gustav VI Adolfs död 1973 har samlingens drygt 450 arter vårdats och utökats med fler planteringar. Senast år 2017 invigdes Kung Carl XVI Gustav 70-årspresent i form av en ny rhododendronrabatt, bland annat med sorter som inte tidigare fanns i samlingen.

Sofias bro
För drygt 100 år sedan föddes tanken hos dåvarande drottning Sofia att bygga en bro över ravinen, därav namnet Sofias bro. Första spadtaget togs symboliskt av HM Kung Carl XVI Gustaf vid Sofieros 150-årsjubileum år 2016. Bron tillverkades under 2017 och invigdes 14 april i år. Den är ritad av arkitektkontoret Dissing+Weitling och tillverkad av Bladt IndustriesSatsningen på Sofias bro innebär att parken är mer tillgänglighetsanpassad. Den är också en del i det långsiktiga arbetet att utveckla Sofiero som ett attraktivt besöksmål under hela året. 

Läs mer på Sofieros webbplats

För mer information:
Annika Malmgren, verksamhetschef Sofiero, 0706-29 17 54
Matthias Bong, projektledare, 0702-50 58 55

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Relaterat innehåll