Följ Sofiero slott och slottsträdgård

Sofiero bjuder in till Trädgårdsfest

Pressmeddelande   •   Jul 12, 2016 07:31 CEST

En queer badhistoria - en av förra årets idéträdgårdar

Det blir tre färgsprakande dagar när Sofiero slott och slottsträdgård bjuder in till Den stora Trädgårdsfesten den 26-28 augusti. Under Trädgårdsfesten, som firar 20-årjubileum, möts trädgårdsälskare, experter, och nybörjare i slottsparken för att utbyta kunskap och inspireras av allt ifrån spektakulära till jordnära trädgårdsidéer.

I slutet av augusti är dags för Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero, som i år firar 20 år som ett av Sveriges populäraste trädgårdsevenemang. Under tre dagar kan besökaren njuta av inspirerande trädgårdskonst i ett tjugotal idéträdgårdar och få tips och råd om trädgård och odling av årets experter. Trädgårdsfantasten och festfixaren Micael Bindefeld dukar upp till sensommarfest och finns på plats i slottsparken under hela helgen för att prata om odling och trädgård.
- Vi vill att Trädgårdsfesten ska inspirera besökarna till att gå hem och testa nya, vackra och spännande idéer i trädgården eller på balkongen. Det finns en mängd spännande saker på programmet - ingen dag blir den andra lik, säger Eva Hansson, projektledare på Sofiero. 

Trädgårdstips och odlingsexperter 
Under Trädgårdsfesten står det kreativa och gränslösa trädgårdsskapandet i fokus. I kunskapstältet bjuds besökaren på gratis expertrådgivning med kunniga inom olika områden, och på Stallområdet blir det fokus på kreativt återbruk och otippade planteringsmaterial. Från Trädgårdsscenen leds under helgen det digra scenprogrammet av Elin Unnes, Lars Krantz och Bosse Rappne. Med anledning av jubileet finns det i år även en Jubileumsscen, där programledaren Gunnel Carlson gör en djupdykning i Trädgårdsfestens och slottsträdgårdens historia. 

Blomstercatwalk och inspirerande idéträdgårdar
Idéträdgårdarna är en viktig ingrediens under Trädgårdsfesten. Här skapar olika kreatörer trädgårdskonst på hög nivå för att ge besökarna inspiration till den egna trädgården. Bland årets idéträdgårdar finner vi bland annat tv-profilerna Peter Englander och John Taylor, Waldemarsudde, Millesgården och kronprinsessan Margaretas barndomshem Bagshot Park. Det blir även en del nya festinslag i slottsparken. I Floral Couture Show visar den internationellt kända floristen Annette von Einem upp sina blomstrande kreationer på catwalken framför slottet. Det blir även en del kreativa tävlingar, där det bjuds på både tårtkalas i Årets Blomsterbagare och vackra blomsterfång i bukettävlingen för florister, med än så länge hemligt tema.
- Parken kommer att sjuda av trädgårdsglädje och inspiration. Under Trädgårdsfesten vill vi gärna visa upp nyskapande och innovativ trädgårdskonst- och design. Floral Couture Show, blomstercatwalken, är en av årets nyheter och kommer verkligen att bli något helt utöver det vanliga, säger Eva Hansson.

Stor trädgårdsmarknad
På den kungliga fotbollsplanen och Matgatan blir det ett gemytligt marknadsmyller när ett hundratal utställare säljer allt ifrån trädgårdstillbehör och blomsterlökar till närproducerade delikatesser. Närproducerat blir det också i Trädgårdsköket där det bjuds på matlagning av säsongens skörd från trädgården.

All information hittar du på www.tradgardsfesten.se Följ oss också på facebook.com/sofieroslottstradgard och på Instagram @sofieroslott. #tradgardsfestensofiero 

Vad: Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero
Var: Sofiero slott och slottsträdgård, Helsingborg

Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se