Gå direkt till innehåll
Idéträdgården #höstplanteramera. Design: Sara Bratt, trädgårdsdesigner på Sofiero slott och slottsträdgård
Idéträdgården #höstplanteramera. Design: Sara Bratt, trädgårdsdesigner på Sofiero slott och slottsträdgård

Pressmeddelande -

Sofiero uppmanar till att #höstplanteramera

Visste du att många perenner mår allra bäst av att planteras på hösten? Det vill Sofiero slott och slottsträdgård tillsammans med flera av Skånes plantskolor uppmärksamma med uppropet #höstplanteramera. Initiativet färgar även Den stora Trädgårdsfesten som äger rum 25-27 augusti.

- Med initiativet #höstplanteramera vill vi slå hål på myten om att perenner ska planteras på våren. Faktum är att de flesta växter mår bäst av höstplantering eftersom jorden då är varm och fuktig, säger Sara Bratt, trädgårdsdesigner på Sofiero slott och slottsträdgård.

Att plantera på hösten istället för våren har flera fördelar. Växterna får en bra start när de har hösten, vintern och våren till att etablera sig. Dessutom är våren ofta en hektisk tid för trädgårdsägaren och genom att vänta med planteringen till hösten kan man komponera sin rabatt i lugn och ro.

- Vi vill även belysa den situation som plantskolor och handelsträdgårdar hamnar i eftersom de påverkas av de stora kedjornas försäljningscykler. Kedjorna rear ofta ut sina plantor på hösten. Det leder till att plantskolor och handelsträdgårdar känner trycket att sälja ut sina perenner när sortimentet är som störst, mest livskraftigt och planteringssäsongen håller på i flera månader till, säger Sara Bratt.

Under Den stora Trädgårdsfesten 25-27 augusti visar Sofiero och slottsträdgård en inspirerande idéträdgård där slottsparkens trädgårdsdesigner Sara Bratt komponerat en rabatt av vackra växter som alla kan planteras under sensommaren och hösten. Trädgårdsfestens alla tre dagar bjuder på flera programpunkter på temat #höstplanteramera. Läs mer

För mer information:
Sara Bratt, trädgårdsdesigner på Sofiero slott och slottsträdgård, 073-231 10 32
Susanne Green, projektledare för Den stora Trädgårdsfesten, 0733-15 43 80

Plantskolor som deltar i uppropet #höstplanteramera
Ödåkra Uteplantor AB, Splendor Plant AB, Väla Trädgårdar, Cedergren Plantskola, Flyinge Plantshop, Hedentorps Plantskola, Plantskolan Ängelholm, Wallströms Plantskola, Wändels Trädgård, Hallandsåsens Växtbutik, Ödåkra Uteplantor AB, Åbergs Trädgård, Linders Plantskola, Trädgårdshandeln i Limhamn, Plantskolan i Vellinge, Gunnebo Trädgård Skivarp, Ystad Plantskola, Trädgårdspaletten, Terdéns Plantskola.

Relaterade länkar

Ämnen


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Program- och utvecklingschef +46 768 55 97 74

Relaterat innehåll