Gå direkt till innehåll
Bild från utställningen Street Art Garden som pågår på Sofiero till 16 september. Fotograf: Tina Dalemo
Bild från utställningen Street Art Garden som pågår på Sofiero till 16 september. Fotograf: Tina Dalemo

Pressmeddelande -

Street art och trädgårdsdesign möts på Sofiero

Den 25 maj 2018 öppnar utställningen Street Art Garden på Sofiero. Den världsberömda street art konstnären Millo kombinerar sitt säregna uttryck med växter och blommor komponerade av Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt.

Street Art Garden är ett unikt konstnärligt samarbete där besökaren på ett nyskapande sätt får uppleva kontrasten och samspelet mellan det urbana och naturen.

Det är första gången som Millos karaktärstiska muralmålning får en unik, tredimensionell form genom Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratts växtinstallationer. Täcket som ligger över det sovande paret som Millo målat på väggen böljar ut över golvet och är fyllt av blommor och växter.

– Jag tänker på de två karaktärerna så här: de befinner sig mitt i, men ändå långt ifrån den stora staden. Vem som helst kan känna igen sig i dem. Täcket av blommor representerar den här platsen, Sofiero, likt en ö i storstaden, säger Millo.

Sara Bratt har aldrig tidigare jobbat med en installation av det här slaget.

– Millo har ett jättefint budskap som jag gillade från första början. Växterna mitt i det kaotiska stadslandskapet visar hur viktiga de gröna miljöerna är för oss. Och ändå prioriteras de ofta bort, säger hon.

Utställningen är producerad av Sofiero slott och slottsträdgård i samarbete med Kulturhotellet i Helsingborg. Street Art Garden visas i orangeriet på Sofiero den 25 maj –16 september.

Mer om konstnären Millo
Francesco Camillo Giorgino är känd i Street Art-världen som Millo. Han gör storskaliga målningar i stadsrummet och stilen är konsekvent. Bland hans skissartade svartvita höghus växer mänskliga skepnader, instrument och blommor fram. Startskottet för Francesco Camillo Giorginos raketartade karriär gick 2013, då han vann en viktig konsttävling i Italien. Förstapriset var att måla 13 fasader i ett fattigt bostadskvarter i Turin. Bilder av konstverken spreds, särskilt i USA, och när ett par tongivande tidningar recenserade hans verk fick fler upp ögonen för honom. Han har målat och haft utställningar i Nordafrika, Östeuropa, Sydamerika och Asien. Läs mer

Läs en intervju med Millo och Sara Bratt här

För mer information:
Annika Malmgren, verksamhetschef Sofiero, 0706-29 17 54, annika.malmgren@helsingborg.se
Anna Schibli, programchef Sofiero, 0733-15 43 80, anna.schibli@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Program- och utvecklingschef +46 768 55 97 74

Relaterat innehåll