Gå direkt till innehåll
Tidlös skönhet i ständig förändring

Pressmeddelande -

Tidlös skönhet i ständig förändring

Det är dags för den stora rhododendronblomningen på Sofiero. Från mitten av maj till början av juni sprider blommorna på 10 000 buskar sin magiska färgprakt i rabatter och raviner. Den 2 juni invigs dessutom en helt ny rhododendronplantering.

Rhododendronblomningen på Sofiero är en upplevese av unikt slag. Det var Gustav VI Adolf som under sin tid på Sofiero la grunden till den rhododendronsamling som idag räknas som en av de finaste i Europa. Många av de äldre sorterna kom hit från fjärran östern via olika upptäcktsresanden i början av 1900-talet.

Årets rhododendronblomning får extra glans av att det är 110 år sedan de allra första rhododendronbuskarna planterades på Sofiero av kronprinsessan Margareta. De praktfulla skönheterna hade hon tagit med sig från sitt föräldrahem Bagshot Park i England.

Dessutom invigs en ny rhododendronkollektion:
- Rhododendronsamlingen utvecklas än idag. Den 2 juni inviger Bettina Bernadotte från Mainau en helt ny rhododendronkollektion med flera nya sorter. Kollektionen är tillägnad Carl XVI Gustaf och var en gåva från Helsingborgs stad när kungen fyllde 70 år, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero.

  • Lördagen den 13 maj invigs rhododendronsäsongen på Sofiero. På plats finns Sydsvenska Rhododendronsällskapet och Sofieros personal för att tipsa och ge råd om skötsel, odling och plantering. Det ges även guidade visningar i parken.
  • Varje lördag och söndag mellan 13 maj och 4 juni kan du följa med på guidade rhododendronvandringar utan extra kostnad. Samling i huvudentrén. Ingen föranmälan. Guidningarna hålls på svenska.
  • Mellan 20 maj och 7 september visas hyllningsutställningen Rhododendron – 110 år sagolandskap i Orangeriet.
  • Den 2 juni inviger Bettina Bernadotte från Mainau Carl XVI Gustafs rhododendron-kollektion.

Läs mer på Sofieros webbplats

För mer information:
Annika Malmgren, verksamhetschef Sofiero, 0706-29 17 54
Susanne Green, besöksmålsutvecklare Sofiero, 0733-15 43 80

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Program- och utvecklingschef +46 768 55 97 74

Relaterat innehåll