Följ Sofiero slott och slottsträdgård

Traditionellt hantverk möter modern design i sommarens utställning på Sofiero slott

Pressmeddelande   •   Maj 19, 2017 12:15 CEST

Väska tillverkad i näver.

Nio tongivande formgivare och konstnärer har med utgångspunkt i traditionellt hantverk skapat moderna konstföremål i material som silver, ull, näver och glas. Utställningen ”Nytt svenskt hantverk” öppnar 20 maj och visas på Sofiero slott under hela sommaren.

- Det är extra kul att vi i år har en utställning som knyter an till den tradition av Arts & Crafts som finns på Sofiero. I utställningen visas olika sorters hantverk där det romantiska naturtemat med växter, djur och naturmaterial korsbefruktas med experimentella urbana influenser, säger Annika Malmgren, verksamhetschef för Sofiero slott och slottsträdgård.

I utställningen visas unika handgjorda objekt av nio unga formgivare och konstnärer. De har med grund i traditionellt svenskt hantverk, exempelvis näverflätning och glasblåsning, skapat moderna konstföremål. Bland utställningsföremålen märks näverhantverk i möte med moderna statussymboler, haute couture skapat av ull, handvirkade smycken, inredningsdetaljer i glas och silversmide, marmorinspirerad ullmosaik och mycket mer.

Utställningen är skapad av konstnären Aia Jüdes och illustratören Sanna Haverinen som arbetar med tvärdisciplinära upplevelser och rumsliga installationer som rör sig i gränslandet mellan hantverk, konst, design och mode.

- Sverige är idag ett av världens mest uppkopplade länder, ett modernt samhälle i teknologins framkant som i snabb takt blir alltmer digitalt. Samtidigt spirar en spännande motvikt till vår alltmer virtuella värld. Bland dagens unga formgivare och konstnärer söker man sig tillbaka till traditionella hantverk. Handens närvaro, taktil intelligens och fysisk materialkännedom sätts åter i centrum. Det vill vi lyfta fram med den här utställningen, säger Aia Jüdes.

Deltagande konstnärer:
Aia Jüdes, näverhantverk.
Frida Fjellman, glaskonstnär.
Karin Frankenstein & Tomas Auran, designer.
Olle Olls, silversmed.
Pernilla Rozenberg, mode.
Julia Gamborg Nielsen, möbelkonstnär.
Johanna Hofring & Tor Söderin, mode/hantverk.

Arts & Crafts-traditionen på Sofiero
Kronprinsparet Gustav Adolf och Margareta kom till Sofiero för första gången sommaren 1905. Slottet var nedgånget och omodernt med en igenvuxen trädgård. Den stilmedvetna och konstnärligt begåvade Margareta satte genast igång att råda bot på detta. Paret renoverade, byggde om och öppnade upp rummen med ljusa färger, fräscha blommiga mönster och lätta bekväma möbler.

Margareta var mycket inspirerad av Arts & Crafts-rörelsen som utvecklades i Storbritannien under förra sekelskiftet. Dess förgrundsfigurer William Morris och John Ruskin förordade hantverksskicklighet, autenticitet, rustika naturmaterial och en mer personlig stil som en motreaktion till 1800-talets industrialisering och tunga historiska ideal.Deras idéer om estetik och hantverk kom att genomsyra moderniseringen av Sofiero slott och dess trädgård.

Utställningen visas i slottets utställningsvåning och är öppen från 20 maj till 17 september.

För mer information:
Susanne Green, besöksmålsutvecklare, 073-315 43 80
Annika Malmgren, verksamhetschef, 070-629 17 54

Sociala media: #nyttsvenskthantverk @sofieroslott

Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se