Gå direkt till innehåll
Karl Fredrik i Vinhuset på Sofiero
Karl Fredrik i Vinhuset på Sofiero

Blogginlägg -

Karl Fredrik bjuder på fluff och flärd i Vinhuset


Säg Karl Fredrik på Eklaholm och många trädgårdsälskare får något drömskt i blicken. I alla fall de som gillar fransk bedagad skönhet med inslag av brittisk romantik och formklippt myrten. Under årets Trädgårdsdagarna skapar han en miniatyr av sin sagovärld i Vinhuset på Sofiero.

Karl Fredrik Gustafsson, mest känd som Karl Fredrik på Eklaholm, har skapat sitt alldeles egna universum i den lilla radbyn Hagestad i hjärtat av Österlen. På gården med anor från 1600-talet trängs idag en välbesökt trädgårds- och blomsterbutik, plantskola samt en liten pinsa-restaurang. Och alla som följer Karl Fredrik och hans kärlek Petter Kjellén i Tv4-serien ”Karl Fredrik på Österlen” vet att gården även rymmer deras privatbostad.

–Jag lever min dröm! Jag har skapat mig en verklighet i vardag, arbete och fest där jag håller i taktpinnen. Här kan jag gå ut barfota och känna kullerstenarna för att sedan gå in i butiken - och det är nästan som att gå upp på en scen, säger han och gnuggar handduken mot sitt nytvättade hår.

Klockan är strax före lunch. Dagens morgonmöte är avklarat och han har hunnit svida om från sin karakteristiska morgonrock till linneskjorta och ljusa chinos. Karl Fredrik Gustafsson kallar sig själv för en livsnjutare av rang, en före detta närking med ena näven nedgrävd i den skånska myllan medan den andra gärna greppar ett glas kylt rosévin. Han är också utbildad florist, trädgårdsmästare, växtnörd, författare, inspiratör och inte minst en driven affärsman. Tillsammans med sambon Petter har han fått verksamheten att växa och blomstra på bara några år.

–Vi ville skapa en härlig och inspirerande miljö, och redan från början var det givet att vi skulle rikta in oss på blommor och trädgård. Jag har lärt mig genom åren att växter kräver mycket skötsel och därför behövde vi erbjuda andra saker också. I början kompletterade vi med antikviteter och vintage men det tog för mycket tid att köpa in, så nu säljer vi även nyproducerat och presentartiklar.

Med samma rustika flärdfulla känsla, om än i betydligt mindre skala, återskapar Karl Fredrik sin värld i Vinhuset på Sofiero. Under årets Trädgårdsdagarna förvandlas kungens gamla växthus fyllt av vinrankor till ett mini-Eklaholm.

– Vinhuset är otroligt vackert och fridfullt. Här dukar jag upp ett bord med formklippt myrten, kamelior i gamla lerkrukor och olivträd som får dansa fram på bordet i olika nivåer. Det blir rustika gjutjärnskrukor, vintage och antikviteter i fina material blandat med vackra återbruksglas från Marocko. Det är produkter som har en själ, vilket passar helt rätt på en plats som Sofiero.

Karl Fredrik Gustafsson har en särskild relation till slottsparken. Redan 2018 fick han möjlighet att skapa en vårutställning i Orangeriet, ”Citroner och körsbärsblom”, som blev mycket uppskattad med sina citrusväxter, liljekonvaljer och stora rustika ekbord. Det var en utställning som gick hand i hand med såväl Karl Fredriks som Sofieros estetik.

–Sofiero är en plats där man verkligen känner historiens vingslag. Här får alla vanliga besökare både återhämtning och avkoppling, men man känner att det var så även för kungen och hans familj en gång i tiden. Det är en levande plats som berör, där man inte har polerat bort äktheten. Och så ser jag tydligt de engelska influenserna som prinsessan Margareta tog med sig från England och Arts and crafts-rörelsen. Det är precis de stilarna jag älskar.

Karl Fredrik har en tydlig profil. Inspirationen kommer från etablerade trädgårdsnationer som England och Frankrike men också från andra delar av Sydeuropa. Och stilen genomsyrar det mesta av det han gör.

–Jag älskar att lyssna på fransk musik, laga fransk mat och dricka franska viner. Samtidigt är jag en enkel och jordnära kille från Örebro. Jag vill visa alla mina lager på Sofiero.

Karl Fredrik vill inspirera andra till att jobba utifrån de förutsättningar man har, att utgå från sitt eget sammanhang och det som passar just den plats man bor på.

–Man behöver inte ha ett storslaget slott eller mangårdsbyggnad för att bygga upp sitt eget Eklaholm. Man kan skapa underbara miljöer i stor skala eller i liten. Det viktiga är de små detaljerna och att man gör det fullt ut, men det får gärna vara lite skavt så att man ser att det är levande. Det skapar trovärdighet.

Intresset för hans filosofi är stort. Den nyss avslutade fjärde säsongen av TV4-programmet har haft runt en halv miljon tittare varje vecka och boken ”Karl Fredrik: mitt blomsterår på Österlen” har sålt i 27 000 exemplar sedan den släpptes i fjol – vilket är mycket för att vara en trädgårdsbok.

–I boken får jag möjlighet att visa mina kunskaper som ibland kanske hamnar i skymundan på tv. Jag tror att många gillar mig för att jag är folklig. Om jag får skryta lite så har jag hjälpt till att ta blomsterintresset till en väldigt bred publik. Jag blandar fluffet med det djupare och det finkulturella, säger han.

I Karl Fredrik och Petters privata trädgård är blåmesarna oblyga och skuggan sval. Här blommar rosor i alla nyanser och under körsbärs- och valnötsträden lockar den vildväxande perennrabatten hungriga pollinatörer. Samtidigt njuter förmiddagens besökare av pinsa – en slags pizza med anor från Rom – kaffe och nyköpta skatter på andra sidan grinden. En högsommardag är det inte ovanligt att 1 500 besökare passerar gårdens butiker. Hur blir det med integriteten då?

–Det är viktigt att bjuda på sig själv samtidigt som jag och Petter värnar om vårt. Bara för att vi är varma mot kunderna behöver vi inte bli privata, vi ger folk ett professionellt bemötande. Men jo, det kan bli mycket ibland och svårast är att leva upp till folks förväntningar. Jag vill inte göra dem besvikna, men mitt dygn har ju också bara 24 timmar.

Upptäck Karl Fredriks värld i Vinhuset på Sofiero under Trädgårdsdagarna: 17–27 augusti!

Av Jenny Petersson

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll