Gå direkt till innehåll
rhododendron i blom
rhododendron i blom

Nyhet -

Nu blommar rhododendron för fullt

Har du längtat efter försommarens rhododendronprakt är det hög tid att besöka Sofiero slottspark. Blommorna har slagit ut i både norra och södra ravinen i en härlig färgexplosion – rosa, rött, guld och vitt.

Sofieros rhododendronblomning är en uppskattad höjdpunkt varje säsong. Från mitten av maj till mitten av juni blommar slottsparkens stora samling som omfattar 10 000-tals rhododendron och azaleor.

Det var kung Gustav VI Adolf som i början av 1930-talet började bygga upp den samling vi idag kan njuta av och som räknas som en av de finaste i Europa. Gustav VI Adolf insåg att parkens två raviner, som löper på varsin sida av slottet, har idealiskt klimat för just rhododendron. Här finns det både lä och lagom med skugga från trädkronorna ovanför. Dessutom är jordmånen sur vilket är gynnsamt. Gustav VI Adolf planterade flest buskar i den norra ravinen. I den södra ravinen växer också en anslående samling rhododendron men de sattes först efter kungens död år 1973. Från den tillgänglighetsanpassade Sofias bro har du fantastisk utsikt över norra ravinen. Stanna upp en stund och njut av vyerna och färgerna ovanifrån.

Sofiero satsar på kontinuerlig utveckling av rhododendronsamlingen. Våren 2005 fick Sofiero en helt ny rabatt i norra ravinen med unika plantor från Kina. Några år tidigare planterades även en större rabatt med azaleor, och planteringsarbetet pågår fortfarande. Just nu förbättras växtplatsen i ravinen, främst genom att dränera bort stående vatten i norra ravinen.

–Det är ett komplicerat och tungt arbete eftersom det är omöjligt att använda maskiner i den känsliga och svårtillgängliga miljön, berättar Mikael Löfving, trädgårdschef på Sofiero.

– De kommande åren satsar vi på att utveckla området och vår rhododendronsamling, inte bara genom nya växter. Vi planerar att renovera gångarna samt restaurera bäckarna och dammarna så att de kan fortsätta glädja besökarna även de kommande 100 åren. Vi kommer även erbjuda fler sittplatser och lekfulla inslag, allt för att Sofiero ska fortsätta vara ett besöksmål för alla.

Det är inte bara i ravinerna som du kan njuta av den vackra blomningen. Utanför gamla slottsstallet, innanför entrén och längs med dammen växer rhododendron i alla dess nyanser, former och storlekar. Blomningen är kort men intensivt färgsprakande. Välkommen in och upptäck dina nya favoriter.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Mikael Löfving

Mikael Löfving

Trädgårdschef 0708-193827