Gå direkt till innehåll
Foto: Mattias Berglund
Foto: Mattias Berglund

Nyhet -

Sommarens program på Sofiero

Sommarsäsongen är i full gång på Sofiero. Parken står i blom och vi har en hektisk tid framför oss med konserter, utställningar och mängder av skoj för barnen. I augusti, när parken kanske är som vackrast, bjuder vi på hela tio dagar med trädgårdsinspiration under Trädgårdsdagarna. Här följer en presentation av vad sommaren på Sofiero har att erbjuda besökarna.

Slow Flowers
I sommar tar vi Slow Flower-trenden till Sofiero. I köksträdgården presenteras en snittblomsodling skapad med kärlek och omsorg för människor och natur. Antalet snittblomsodlingar är på uppgång runtom i landet. Blomsterbönder från norr till söder skapar blomsterodlingar och säljer hållbart odlade snittblommor – helt utan besprutning och onödiga transporter. Det kallas för Slow Flowers och är en trend som är här för att stanna.

Bakom odlingen står landskapsarkitekten Mona Wembling som sedan tre år tillbaka även titulerar sig blomsterbonde.

– Vi har vant oss vid att kunna få tag på exempelvis tulpaner och rosor när som helst på året, men vi behöver börja tänka om, säger Mona Wembling, landskapsarkitekt och blomsterbonde.

­– Det grundläggande med slow flower-tänket är att det är ekologiskt och närodlat, för miljöns skull. Här visar vi upp ett utbud av blommor som kan användas som snittblommor och som jag hoppas kan inspirera besökarna att hitta egna favoriter att odla själva. Alla kommer inte blomma samtidigt, och en del blommar ut lite snabbare medan andra blommar under lång tid och ska skördas ofta för att producera nya blommor, fortsätter Mona Wembling.

Vad: Slow Flowers – från frö till fredagsbukett
När: Juli-september
Var: I köksträdgården

Stjärnspäckat i parken
I sommar välkomnar Sofiero åter några av landets största stjärnor och ser fram emot stämningsfulla och oförglömliga kvällar på gräsmattan framför slottet.

Få har väl missat att Håkan Hellström gjorde två spelningar på Sofiero i juni. Och det var bara början på en sprakande konsertsommar. Efter en längre paus är Gyllene Tider tillbaka för att – med turnén Hux Flux – sätta guldkant på den svenska sommaren. Även Laleh ger sig ut på en stor sommarturné som inleds på Sofiero. Den som vill se Miss Li och Thomas Stenström tillsammans i sommar ska passa på. De gör endast två exklusiva och unika sommarkonserter, varav den ena äger rum på Sofiero.

Gyllene Tider – 10 juli Gyllene Tider sommarturné | Sofiero Slott)
Laleh – 28 juli Laleh - Sofiero Slott
Miss Li och Thomas Stenström – 29 juli Miss Li och Thomas Stenström - (sofiero.se)
Johan Glans – 11 och 12 augusti Johan Glans - Sofiero Slott

Barnens Sofiero
På Sofiero finns aktiviteter för barn i alla åldrar och de senaste åren har vi satsat lite extra på våra yngsta besökare. Här kan barnen springa fritt, utforska den stora trädgården och leka vid lekplatsen.

Förra året påbörjades arbetet med att förnya lekområdet vid barnens Sofiero. Förutom en 180 meter lång äventyrsbana bland trädtopparna byggdes även en rutschkana formad som en fyra meter hög gummistövel. I våras stod vår senaste satsning på Barnens Sofiero klar, ett upplevelsestråk i skogen med fokus på tillgänglighet. Här ska alla kunna njuta av utsikten och leka med varandra.

Parkens stora gräsmattor bjuder in till lek och ravinerna är som en egen liten sagovärld, isolerad från världen. Här kan de minsta upptäcka labyrinten med dess höga häckar eller Lejonlabyrinten i sten, där barnen kan klättra och läsa en fabel. Den mystiska sagoskogen är också en spännande att besöka.

Vad: Barnens Sofiero
När: Öppet året om
Var: Flera platser i parken, många barnaktiviteter finns dock i området intill lekstugorna

Den goda trädgården
Kan en trädgård vara både vacker, hållbar och ätbar? Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt har designat just detta – en ätbar, flerårig prydnadsträdgård.

I Sofieros idéträdgård ”Den goda trädgården” får vi lära oss mer om att odla njutbart, hållbart och ätbart. Det finns en lång rad perenner som är både lätta att sköta, vackra att titta på och delikata att äta. Och så blir pollinerare och jordens mikroorganismer nöjda och glada.

– Vi försöker skapa en vacker, inbjudande perennträdgård och visa vilka möjligheter som finns att odla på ett mer hållbart sätt. Men vi är också nyfikna på mer existentiella frågor, som hur vi i framtiden kan leva och odla mer i samklang med naturen. Jag vill gärna väcka en nyfikenhet och att fler ska vidga vyerna för vad odling och mat är, säger Sara Bratt.

Följ den goda trädgården på @sofieroslott instagramkonto, där delar vi även recept som tas fram i samarbete med @sofieroslottsrestaurang

Vad: Den goda trädgården – en ätbar prydnadsträdgård
När: Visas våren 2022 till hösten 2024
Var: Vid Jubileumsträdgården

Trädgårdsdagarna
När sensommaren är som vackrast bjuder vi in till Trädgårdsdagarna på Sofiero. I tio dagar får besökarna ta del av trädgårdsinspiration, utställningar, workshops och föreläsningar. I rabatterna blommar säsongens magnifika blomsterflor och bland dahliorna får du uppleva en riktig färgexplosion.

I den norra delen av parken, kring vinhuset och köksträdgården, blir det aktiviteter av olika slag. Besökarna får träffa trädgårdsprofiler, gå en guidad tur, delta i workshops och njut av floristiska installationer. Vid ”Den goda trädgården” finns möjlighet att lära sig mer om ätbara perenner tillsammans med Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt. Vid köksträdgården blommar en snittblomsodling skapad av landskapsarkitekten Mona Wembling. Här kan besökarna utforska begreppet slow flowers och hämta inspiration till sin egen trädgård.

Sofieros Trädgårdsveckor är ett utmärkt utflyktsmål för både entusiasten, nybörjaren och den som bara vill njuta av parkens i sin sensommarprakt.

Vad: Trädgårdsdagarna
När: 17-27 augusti
Var: I hela parken

Save the date! Onsdagen den 16 augusti håller Sofiero pressvisning med anledning av Trädgårdsdagarna den 17-27 augusti.

Ämnen

Kategorier