Gå direkt till innehåll
Det var med stor nyfikenhet HM drottning Margrethe av Danmark och HKH prinsessan Benedikte studerade den nya utställningen ”Sagan om Sofiero – från kunglig park till folkets trädgård”. Foto: Mattias Berglund
Det var med stor nyfikenhet HM drottning Margrethe av Danmark och HKH prinsessan Benedikte studerade den nya utställningen ”Sagan om Sofiero – från kunglig park till folkets trädgård”. Foto: Mattias Berglund

Pressmeddelande -

Kungligt besök blev startskottet för nyrenoverade Sofiero slott

Tisdagen den 4 juni besökte HM drottning Margrethe av Danmark och HKH prinsessan Benedikte av Danmark Sofiero slott och slottsträdgård i samband med öppningen av det nyrenoverade slottet.

Efter ett år av renovering var det dags att åter slå upp portarna till Sofiero slott. I dagarna fem firas nyöppningen med evenemanget "Fest för slottet" 5–9 juni. Först ut att få en exklusiv visning av slottet och de aktuella utställningarna ”Sagan om Sofiero – från kunglig park till folkets trädgård” samt ”Astrid Lindgren – fantasins landskap” var hedersgästerna HM drottning Margrethe av Danmark och HKH prinsessan Benedikte av Danmark. De kungliga systrarna har starka band till Sofiero där deras mor, drottning Ingrid av Danmark, dotter till den svenske kungen Gustaf VI Adolf, tillbringade sina barndoms somrar. Deras mormor, kronprinsessan Margareta tillsammans med Gustaf VI Adolf, har anlagt många av slottsparkens berömda rhododendronplanteringar och blomsterrabatter.

I närvaro av bland andra utrikesminister Tobias Billström (m), kommunstyrelsens ordförande Christian Orsing (m), kommunstyrelsens vice ordförande Jan Björklund (s), kommunfullmäktiges ordförande Mats Sander (m) och Jeanette Gustafsdotter, vd Helsingborg Arena och Scen, intog kungligheterna en specialkomponerad lunch i Sofiero slottsrestaurang. Vid lunchen serverades kolgrillad piggvar med glaserad havskräfta, kronärtskocka och stenbitsrom.

Det kungliga besöket avslutades med en privat visning av den vackert blommande slottsparken där HM drottning Margrethe och HKH prinsessan Benedikte fick se planteringar som finns kvar från tiden då Sofiero var ett kungligt residens, såväl som nya blomsterrabatter. Från Sofias bro fick de njuta av utsikten över den norra rhododendronravinen och i Rosenträdgården kunde de beundra några av de tidigaste sorterna som redan står i blom.

Evenemanget ”Fest för slottet” öppnar för allmänheten onsdagen den 5 juni och det fem dagar långa programmet bjuder på familjeaktiviteter, guidningar, inspirerande föreläsningar, allsång och mycket mer.

För mer information
Mira Jalamo, kommunikatör, mira.jalamo@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Mira Jalamo

Mira Jalamo

Kommunikatör Helsingborg Arena & Scen +46 721 88 54 99
Louise Holst

Louise Holst

Marknadsansvarig 073-833 26 79
Caroline Lundholm

Caroline Lundholm

Verksamhetschef +46 (0) 721-90 05 13

Relaterat innehåll