Gå direkt till innehåll
Höstens mysigaste upplevelse i fantasins sagolika värld. Foto: Mattias Berglund
Höstens mysigaste upplevelse i fantasins sagolika värld. Foto: Mattias Berglund

Pressmeddelande -

Sagolika äventyr väntar på årets Höstljus på Sofiero

Det blir ingen riktig höst utan Höstljus på Sofiero! I år tänder vi upp vår vackra slottspark under hela femton dagar, den 27 oktober till 10 november. Temat är fantasins sagolika värld.

Fjolårets upplaga av Höstljus lockade rekordmånga och hade över 25 000 besökare. I år är publiksuccén tillbaka med ett nytt tema för de vackra ljusinstallationerna och häftiga ljudeffekter som både förtrollar och bäddar för mysig stämning i slottsparken. Liksom tidigare år är det ljusdesignern Viktor Hallonsten som står bakom ljuskreationerna.

-Årets Höstljus byggs helt kring sagornas värld. Vi ville nämligen gärna plocka upp temat från säsongens slottstutställning ”Astrid Lindgren – fantasins landskap”. Därför kommer Höstljus att bjuda på en lång rad ljusinstallationer inspirerade av fantasin och sagans värld och besökarna kommer säkert känna igen flera både svenska och utländska, klassiska och mer moderna sagoäventyr, säger projektledaren Jonas Wilson Stoltz.

Med aktiviteter som passar alla åldrar är Höstljus en riktig favorit bland många Sofierobesökare. Varje år lockas tusentals till mysiga upplevelser tillsammans med familj och vänner i parken. Hösten 2024 förhöjs evenemanget ytterligare med specialkomponerad musik och ljudeffekter samt en ljusinstallation som skapas i samarbete med Helsingborgs stadsteater.

-Den är inspirerad av årets familjeföreställning ”Oceanen vid vägens slut” som har premiär på Storan den 28 november. Det känns otroligt roligt att få visa en glimt av ”Oceanen” just på Sofiero, eftersom miljön vid dammen är så häftig och passar helt perfekt till den här underbara Neil Gaiman-pjäsen, säger teaterchefen Moqi Simon Trolin.

Höstljus pågår i femton dagar, mellan 27 oktober och 10 november och i år är det de centrala samt de södra och norra delarna av parken som är stämningsfullt upplysta. Precis som tidigare år samsas de många ljusinstallationerna med brinnande marschaller och eldkorgar som skapar den särskilda Höstljusstämningen. Höstljus, som delvis sammanfaller med skolornas höstlov, erbjuder lekfulla och spännande aktiviteter för hela familjen med många lekmöjligheter. Bland annat kan de yngsta barnen uppleva ett häftigt minidisko vid Lejonlabyrinten och som tidigare år kan man gå ficklampspromenad i Oscar Reuterswärds s-formade labyrint som ligger i närheten av Vinhuset.

-Nytt för i år är att vi erbjuder kaffeservering vid Reuterswärds labyrint. Vår erfarenhet är att många barn vill springa länge med ficklamporna och då kan det vara trevligt för både dem och de vuxna att få värma sig med en kopp kaffe eller varm choklad, säger Jonas Wilson Stoltz.

Men Höstljus passar förstås inte bara barnfamiljerna.

-Vi har sett allt fler par på dejt som vandrar längs stigarna, tar selfies framför de upplysta träden och buskarna och bara njuter av att vara tillsammans. Det känns riktigt härligt, säger Jonas Wilson Stoltz.

Sofiero slottsrestaurang, Slottsverandan och serveringarna i Bistro Orangeriet, Tipitältet och Trädgårdscaféet håller öppet och erbjuder bland annat värmande menyer, grillad korv, varm choklad, kaffe och nybakta kakor. Läs mer på sofiero.se

Vad: Höstljus – sagolika äventyr i slottsparken
Var: Sofiero slott och slottsträdgård
När: 27 oktober–10 november klockan 16.30–21.00
Biljetter: Förköp biljett på sofiero.se

Entrébiljetter
Förköp online: 155 kr
Köp i entrén: 165 kr
Barn 0–11 år: Fri entré
Ungdom 12–18 år: 50 kr
Kulturkort: 50 kr
Sofierokort: Fri entré

Barn under 15 år måste ha vuxet sällskap.

För mer information om evenemanget:
Jonas Wilson Stoltz, projektledare: 070-765 80 25, jonas.stoltz@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se