Gå direkt till innehåll
Foto: Still Life with Tulips. Nationalmuseum
Foto: Still Life with Tulips. Nationalmuseum

Pressmeddelande -

Sofiero öppnar säsongen 2024 med tulpanfrossa

Torsdagen den 18 april öppnar Sofiero slott och slottsträdgård för säsongen med nytt fullspäckat program. I utbudet syns flera utställningar samt både nya inslag och redan folkkära evenemang. Men allra först drabbas parken av fullständig tulpanfeber!

Våren är här och med det ett nytt blomstrande år på Sofiero. När portarna till säsongen 2024 slår upp kan besökarna frossa i 10 000-tals tulpaner i allsköns nyanser men också narcisser, violer och andra ljuvliga vårblommor. Finputsningen av det nyrenoverade slottet pågår än och slottet öppnar för allmänheten den 5 juni - vilket kommer att firas i dagarna fem. Fram till dess kan man njuta av parkens alla blommor, intressanta utställningar och nya upptäckter för alla åldrar.

Som ett av Helsingborgs största besöksmål bjuder Sofiero såväl helsingborgarna som svenska och utländska turister på inspiration, avkoppling och nya upptäckter varje gång.

Sofiero möter våren med unik tulpanutställning

Den här våren fyller vi slottsparken till brädden med tulpaner! I Dahliakvarterets 30 odlingsbäddar har Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt, för första gången på många år, låtit plantera tiotusentals moderna tulpansorter i alla nyanser. Tanken är att skapa en illusion av de vidsträckta tulpanfält som blommar under våren i Nederländerna. Här får man bland annat se sorter som eleganta Silver Cloud och lyxiga Drumline, populära La Belle Epoque, vars fyllda mitt skiftar från smutsig aprikos till ljuv gammalrosa, klassiska Angelique med sina roslika blommor och ståtliga Kingsblood med sina perfekt formade blommor på höga stjälkar.

I Vinhuset kan besökaren följa med på en vindlande färd genom den älskade lökens spännande historia – från de svårtillgängliga bergen i det forna Osmanska riket till dagens effektiviserade snittblomsodling i växthus. Här kan man se en lång rad exklusiva tulpansorter, varav några direkt härstammar från 1600-talets tulpanmani. Vi vågar påstå att man ingenstans i Sverige kan se en lika stor samling historiska tulpaner just nu. De olika rariteterna slår ut efter hand, vilket betyder att utställningen delvis förändras under perioden.

I Rhododendronhuset inspirerar 1600-talets barockmåleri blomsterkreatören Britta Levin att skapa ett magnifikt levande stilleben som förnyas fortlöpande under utställningsveckorna. Förutom att ta del av den härliga miljön kan hela familjen pyssla vackra papperstulpaner i Rhododendronhusets skaparhörna.

Under utställningsperioden arrangeras även guidade turer samt exklusiva tulpanvandringar för den specialintresserade, ledda av trädgårdsdesigner Sara Bratt. Antalet platser är begränsat så förbokning krävs.

”Tulipa – En liten lök med en stor historia” pågår 18 april-10 maj

Säsongen 2024:

  • 18 april: Säsongsöppning med utställningen ”Tulipa – En liten lök med en stor historia”
  • Maj-juni: Rhododendron blommar i tiotusental
  • 5 juni: Slottet invigs med ny, permanent basutställning om det kungliga livet på slottet
  • 5 juni–28 sept: Premiär för utställningen ”Astrid Lindgren – Fantasins landskap” som blir tema i slottet och i delar av parken
  • 5 juni-28 sept: Det blommande skafferiet. Odling med tradition i Köksträdgården
  • 29–30 juni: Populära Sofiero Classic är tillbaka för en tvådagars fordonsfest
  • 21 juni: Fira midsommar som på kungens tid
  • Juli-aug: Sommarfloret blommar
  • 22 aug–1 sept: Trädgårdsdagarna med nya och välbekanta inslag
  • Aug-sept: Sensommarfloret blommar
  • 6–7 sept: Skåne Food Fest – Mat- & dryckesfestival
  • 27 okt–10 nov: Höstljus

Sommarens konserter i slottsparken:

  • Tommy Körberg: 6 juli
  • Benjamin Ingrosso: 18 juli
  • Tomas Ledin: 26 juli
  • Smith & Thell + Darin: 31 juli
  • Lars Winnerbäck: 16 augusti

Läs mer om säsongens späckade program på Sofieros webbplats!

För mer information
Programfrågor: Anna Schibli, program och utvecklingschef, Anna.Schibli@helsingborg.se, telefon +46 (0)76 855 97 74

Marknadsfrågor: Louise Holst, marknadsansvarig, Louise.Holst@helsingborg.se telefon +46 (0)73 833 26 79

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Program- och utvecklingschef +46 768 55 97 74
Louise Holst

Louise Holst

Marknadsansvarig Sofiero Slott och Slottsträdgård 073-833 26 79