Gå direkt till innehåll
​Hösten färgar årets Ljusstämning

Pressmeddelande -

​Hösten färgar årets Ljusstämning

Under fyra novemberkvällar kan du upptäcka Sofieros vackra park i helt nytt ljus. Årets Ljusstämning erbjuder dessutom fler mat- och smakupplevelser än tidigare.

Att kliva innanför slottets murar och överraskas av den vackra parken upplyst av tusentals marschaller och ljus är magiskt. Det är inte konstigt att Ljusstämning är en av Sofierosäsongens mest populära programpunkter.

Torsdag 1 november öppnas grindarna för årets evenemang som pågår till och med söndag 4 november.


– Ljusstämning växer för varje år. Jag tror att besökarna uppskattar känslan och att det är så mycket vackert att titta på, själva helhetsupplevelsen, säger projektledaren Matthias Bong.

Tillsammans med tekniske samordnaren och ljusdesignern Viktor Hallonsten har han och projektgruppen tagit fram idéerna kring ljussättningen. Den femte upplagan av Ljusstämning kretsar kring de värmande höstfärgerna och den mysiga upplevelsen. Och precis som tidigare år bjuds besökarna in att utforska några av Sofieros ibland bortglömda pärlor. 

– Det är en del som missar Lejonlabyrinten som finns i den sydliga utkanten av parken. Men i år leder vi besökarna dit och med hjälp av ljuset blir det lätt att hitta, säger Viktor Hallonsten.

Vid Lejonlabyrinten blir det en del lysande överraskningar som passar både stora och små. Mer än så vill Viktor Hallonsten inte avslöja. Tanken med Ljusstämning är just att man ska upptäcka, överraskas och förundras över det lågmält vackra.

– Vår önskan är också att man ska se parken från helt nya vinklar, säger han.

Ett annat område som lagts till Ljusstämningskartan är den kungliga fotbollsplanen. I år leds besökarna ända ut mot kanten som vetter mot Öresund.

– Härifrån kan man se Sofiero från ett nytt håll, säger Matthias Bong.

Strax intill, alldeles utanför Orangeriet hittar man ett tält med försäljning av Slottsrestaurangens läckerheter. Det finns plats att slå sig ner och fika eller köpa med sig hem.

– Det brukar vara populärt. I år har vi gjort fler möjligheter att köpa sig en varm dryck eller något gott att äta medan man promenerar omkring i parken, säger Matthias Bong.

Inne i Orangeriet lever sommarens utställning Street Art Garden kvar och nu ljud- och ljussätts konstnären Millos stämningsfulla muralmålning.

– Vi vill skapa känslan av en grön och skön oas mitt i stadens brus. Ungefär så som Sofieros slottspark är, säger Viktor Hallonsten.

Under Ljusstämning jobbar Sofiero med samma teknik som de stora ljusfestivalerna, fast i mindre skala.

– Vi vill att det ska vara mer subtilt, en vackert belyst park. Men vid barnens Sofiero tar vi ut svängarna lite mer, säger Viktor Hallonsten.

Populära Barnens Sofiero fylls med lekfull ljussättning och det är fritt fram för barnen att röra sig utan att föräldrarna behöver vara oroliga för brinnande marshaller. Det blir pyssel i lekstugan och i Prins Oscars sagoskog händer spännande saker. Sofiero bjuder som vanligt på grillade äpplen och marshmallows för hungriga små.

– Efter alla nya upptäckter kan man passa på att smaka Slottsrestaurangens Ljusstämningsmeny eller ta en fika i Slottscaféet. Även Slottsbutiken och Sofiero Blomster har öppet under Ljusstämning, tipsar Matthias Bong.

Se hela Ljusstämningsprogrammet på sofiero.se

När: 1–4 november klockan 17–21.

Entré: Förköp från 80 kronor läs mer. Fri entré för barn och ungdom samt med Kulturkortet och Sofiero Årskort.

För pressinformation:
Mira Jalamo, kommunikatör och presskontakt, 0721-885499, mira.jalamo@helsingborg.se
Matthias Bong, projektledare, tel: 0702-50 58 55

Relaterade länkar

Ämnen


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Relaterat innehåll