Gå direkt till innehåll
Den goda trädgården

Nyhet -

Den goda trädgården

Kan en trädgård vara både vacker, hållbar och ätbar? Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt har designat just detta - en ätbar, flerårig prydnadsträdgård.

Har du hört talas om permakultur? Eller skogsodling? Det här är två starka odlingstrender som väcker nyfikenhet. I Sofieros nya idéträdgård ”Den goda trädgården” får vi lära oss mer om att odla njutbart, hållbart och ätbart.

Plantera ätbara, fleråriga prydnadsväxter i trädgården och vips har du en mer lättskött och ekologiskt hållbar hemmaodling. Det finns faktiskt en lång rad perenner som är både lätta att sköta, vackra att titta på och delikata att äta. Och så blir pollinerare och jordens mikroorganismer nöjda och glada.

–Att odla ätbara perenner är latmaskens bästa val. Jag är själv lite lat och alltid i tidsnöd, samtidigt som jag älskar att plocka ätbart från min egen trädgård, säger Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt som skapat ”Den goda trädgården – Njutbar, hållbar, ätbar”.

Den som planterar ätbara perenner får njuta både med öga och gom. Den lättodlade funkians tidiga skott räknas till exempel som en delikatess i Asien. Skotten skördas, steks och äts ungefär som sparris. Strandkål är nära släkt med våra odlade kålsorter. Mjölkört, eller rallarros, har genom historien använts som föda i Sverige: det går att göra te på bladen och äta skotten som sparris. Och gamla nyttoväxter som knölvialen kan tillredas ungefär som potatis.

– Vi försöker skapa en vacker, inbjudande perennträdgård och visa vilka möjligheter som finns att odla på ett mer hållbart sätt. Men vi är också nyfikna på mer existentiella frågor, som hur vi i framtiden kan leva och odla mer i samklang med naturen. Jag vill gärna väcka en nyfikenhet och att fler ska vidga vyerna för vad odling och mat är, säger Sara Bratt.

Febril aktivitet har rått inför premiären. Bortglömda kulturväxter är inte särskilt lätta att få tag på i den vanliga planthandeln. Därför har ett en plantskola fått i uppdrag att fröså och driva upp specialbeställda plantor.

–Det finns till exempel en rosa maskors. Det är ju underbart. Vad kan stoppa en från att odla en sådan sötnos? säger Sara Bratt.

Javisst. Man kan äta maskros –såväl rosa som gul! Bladen förvälls, steks och serveras med karamelliserad lök.

Läs mer och se växtlistan här>

Vad: Den goda trädgården – en ätbar prydnadsträdgård
När: Visas våren 2022 till hösten 2024
Var: Vid Jubileumsträdgården

Text: Jenny Petersson

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Mira Jalamo

Mira Jalamo

Kommunikatör Helsingborg Arena & Scen +46 721 88 54 99
Mikael Löfving

Mikael Löfving

Trädgårdschef 0708-193827

Relaterat innehåll

Full blom i Dahliakvarteret. Foto: Sophie Håkansson

Inspirerande sensommardagar på Sofiero

När sensommarens alla blommor klär rabatterna i mustiga nyanser öppnar Sofiero slottsträdgård upp för "Sensommarens goda". Under tio dagar bjuder parken på trädgårdsinspiration, utställningar, workshops och föreläsningar.

Foto: Sophie Håkansson

Sensommarens goda – inspiration, kunskap och hälsa

I slutet av augusti öppnar Sofiero upp för ”Sensommarens goda”. Under tio dagar kan besökarna njuta lite extra av allt som gör livet gott att leva – med fokus på säsongens magnifika blomsterflor, kunskap och hälsa.

Säsongsavslutning på Sofiero

Säsongsavslutning på Sofiero

Den 24 september är det traditionsenlig säsongsavslutning på Sofiero. Dahlior, frukt och grönsaker från slottsparken finns till försäljning och det är sista chansen att se årets utställning på slottet, 100% Wingårdh?