Gå direkt till innehåll
Gert Wingårdh blickar tillbaka på en lång karriär med sin mest personliga utställning någonsin.
Gert Wingårdh blickar tillbaka på en lång karriär med sin mest personliga utställning någonsin.

Pressmeddelande -

100% Wingårdh på Sofiero

Det bjuds på prisbelönt arkitektur, skaparanda och personliga tillbakablickar i utställningen med Gert Wingårdh som öppnar på Sofiero slott 5 maj.

Gert Wingårdh är perfektionisten som sällan blir nöjd med sitt arbete, arkitekten som gjort sig känd för sina rena linjer och djärva penndrag. I utställningen 100% Wingårdh? visas ett antal arkitektprojekt, både i skiss- och modellform, men också ett urval av privata tankar och livshändelser som Gert Wingårdh brottades med under tiden skisserna växte fram och som på olika sätt har stakat ut nya riktningar på hans karriär.

–Min pappa dog för 6–7 år sedan och innan dess hade han en stroke som gjorde att kvaliteten i våra samtal sjönk. Jag ville ställa alla frågor om min uppväxt, men jag kunde aldrig göra det. Efter att han dog roade jag mig med att skriva ner mina memoarer, för mina barns skull. Och när jag väl hade börjat sätta ord på saker, så triggade det en massa annat. Texterna som finns att läsa i utställningen är en naturlig förlängning av det jag skrev då.

Läs hela intervjun med Gert Wingårdh här>

Gert Wingårdh fyllde 70 år i april förra året och ett av hans senaste projekt är det nya vattentornet i Helsingborg, som belönades med Kasper Sahlin-priset 2021. Men hans avtryck finns över hela världen. Från köpcentret Emporia i Malmö till House of Sweden i Washington.

– Det som är unikt med den här utställningen är att besökaren får komma närmare inpå Gert Wingårdh och hans skapande. Gert har satt ljuset på hur viktig arkitekturen är, hur byggnaden och platsen samspelar och påverkar oss, säger Anna Schibli, program- och utvecklingschef på Sofiero.  

Utställningen 100% Wingårdh? visas i slottets utställningsvåning 5 maj till 24 september 2022.

För mer information:
Anna Schibli, program- och utvecklingschef, anna.schibli@helsingborg.se, 0768-55 97 74

Låt kulturen visa vägen under H22 City Expo
Under stadsmässan H22 City Expo kan du ta del av framtidens kultur genom 135 programpunkter i 35 fullspäckade dagar. Mellan 30 maj och 3 juli fylls Helsingborg med nyskapande och minnesvärda kulturupplevelser för alla åldrar, smaker och sinnen. Se hela programmet på h22cityexpo.se


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Program- och utvecklingschef +46 768 55 97 74

Relaterat innehåll