Gå direkt till innehåll
Inspirationsbild Äventyrsbana av Elverdal AB
Inspirationsbild Äventyrsbana av Elverdal AB

Pressmeddelande -

Sofiero satsar stort på barnen – bygger äventyrsbana

En äventyrsbana bland träden och helt nya lekattraktioner. Det är två av satsningarna som görs de kommande åren på Sofiero slott och slottsträdgård – Helsingborgs största besöksmål.

De senaste två åren har barnfamiljerna varit i fokus på Sofiero. Resultatet är att fler barn och deras vuxna har hittat till slottsparken.

–Det är något vi verkligen uppskattar, säger Mikael Löfving, trädgårdschef på Sofiero slott och slottsträdgård.

Nu satsar Helsingborgs största besöksmål ytterligare på sina nya besökare.

–Vi vill gärna göra Sofiero ännu roligare för barnen och därför gör vi de här stora investeringarna, säger Mikael Löfving.

För den modiga byggs en 180 meter lång äventyrsbana bland trädtopparna. Byggstarten äger rum redan under januari och banan ska vara färdig under våren 2022. Det är det danska företaget Elverdal som står för idé, design och byggnation.
–Vi vill ge möjlighet för alla att möta naturen på nära håll. Tillgänglighet och estetik är två ledord som har väglett utformningen av äventyrsbanan på Sofiero. Det blir en härlig tur bland trädtopparna, en svindlande naturupplevelse, säger Patrick Olérs, presales konsulent på Elverdal.

Barnens Sofiero får en rejäl uppfräschning under våren. Lekplatsen byggs om och det blir bland annat en ny rutschkana formad som en fyra meter hög gummistövel. De mindre barnen får fler redskap som ska locka till stimulerande sandlek. Dessutom utökas området med hängmattor som bjuder in till mysiga stunder för hela familjen. Precis som äventyrsbanan ska lekplatsen vara färdig våren 2022.

Ytterligare en etapp planeras och den ska vara klar nästa år. Då utökas Barnens Sofiero med en tillgänglighetsanpassad hinderbana som ska ge alla, oavsett funktionsvariation, en rolig utmaning. Samtidigt byggs en helt ny servicebyggnad med toaletter i angränsning till området.

–Vårt mål är att Barnens Sofiero ska vara ett familjeparadis som inbjuder till lek, utmaningar och avkoppling för alla åldrar – och där även vuxna kan delta i leken med sina barn, säger Sandra Fäldt Persson, projektledare på Sofiero.

Mikael Löfving fortsätter:

–Leken kombineras med pedagogiska inslag och kanske kan vi så ett litet frö hos framtida biologer, naturvetare eller trädgårdsmästare.

En annan nyhet, som har premiär vid säsongsöppningen den 8 april i år, är murrabatten som sträcker sig längs muren som gränsar mot Sofierovägen. Murrabatten är med sina 500 kvadratmeter slottsparkens största rabatt. Den har under senaste året totalrenoverats och fått helt nya perenner vars flor bjuder på stor variation under säsongen.

För mer information
Mikael Löfving, trädgårdschef
Mobil: 0708-19 38 27
E-post: mikael.lofving@helsingborg.se

Sandra Fäldt Persson, projektledare
Mobil: 0793-40 56 58
E-post: sandra.faldtpersson@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Mikael Löfving

Mikael Löfving

Trädgårdschef 0708-193827

Relaterat innehåll