Gå direkt till innehåll
Sofiero Rhododendronblomning
Sofiero Rhododendronblomning

Pressmeddelande -

Nu öppnar Sofiero för en ny säsong

Den 20 april slår Sofiero slott och slottsträdgård upp grindarna för säsongen 2023. Programmet bjuder på en variation av inspirerande trädgårdsutställningar, evenemang och blomsterupplevelser.

Våren på Sofiero innebär prunkande tulpaner och narcisser, värmande solstrålar och trädgårdslust. I rabatterna tittar årets första blommor upp och Vinhuset fylls av inspirerande kreationer av floristen Sophie Wiking, som står bakom populära instagramkontot @florista_studio_. Parken bjuder på blomstrande installationer och den ätbara utställningen ”Den goda trädgården”, går in i på sitt andra år av njutbar, ätbar och hållbar odling. I sommar är Sofiero Classic tillbaka – nu i hela två dagar, 10–11 juni. Säsongen bjuder även på traditionellt midsommarfirande 23 juni, Trädgårdsdagarna 17–27 augusti, sensommarens säsongsavslutning 23 september och populära Höstljus 29 oktober–12 november.

Under våren påbörjas en renovering av slottet som ska rustas upp för att skapa bättre publika ytor och kunna ta emot fler besökare. Parken håller öppet som vanligt hela säsongen och slottet öppnar åter för allmänheten våren 2024. Under renoveringsperioden flyttar Sofiero slottsrestaurang ut sin verksamhet och blir ett spännande inslag i parken. Orangeriet håller öppet som tidigare år och hälsar alla besökare välkomna att njuta av hembakat kaffebröd och lättare rätter.

En efterlängtad nyhet är att Sofieros populära lekområde växer ytterligare. Bland träden byggs ett upplevelsestråk med fokus på tillgänglighet.

PROGRAM SÄSONGEN 2023

Med känsla för vår: 20 april–7 maj

Under tre veckor kan du njuta av vårtecken, blomstrande installationer och aktiviteter i park och trädgård. Workshops, guidningar och upplevelser för hela familjen. I rabatterna blommar vårfloret och på fredagar håller Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt i vårflorsguidning i parken. Missa inte vår stora sloppis – en loppis med rekvisita från tidigare utställningar och evenemang.

Sloppis i trädgården: 20–23 april

Slott + loppis = sloppis. Vi säljer ut rekvisita från tidigare evenemang och utställningar, böcker samt trädgårdsprylar. Om du hoppas fynda en kvarglömd skatt från slottet måste vi tyvärr göra dig besviken. Det finns inget från kungens tid på sloppisen, men desto mer av gott och blandat.

Inspirerande installationer: 20 april–7 maj

Vi bjuder in till en inspirerande blomsterutställning i Vinhuset, signerad floristen Sophie Wiking som står bakom populära instagramkontot Florista. Upptäck även blomstrande installationer i parken skapade av Kullafloristen och Happy Fleurs.

Barnens Sofiero: 20 april–7 maj

Ta en guidad tur eller gå på upptäcktsfärd och utforska platser du kanske vanligtvis inte besöker på Sofiero. För barnen finns roliga och pedagogiska aktiviteter runt om i parken. Vad sägs om en sagostund vid Barnens Sofiero? Glöm inte att springa ett varv i labyrinten, utforska höghöjdsbanan vid lekplatsen och fika i gräset.

Utställningar / Evenemang

Den goda trädgården: 20 april–23 september

En flerårig prydnadsträdgård som vår trädgårdsdesigner Sara Bratt har designat. Här får vi lära oss mer om att odla njutbart, hållbart och ätbart.

Sofiero Classic: 10–11 juni

En unik utställning med klassiska fordon från förr och nu. Flärd och inspiration kombinerat med uppvisningar, tävlingar och aktiviteter för hela familjen – nu i hela två dagar!

Midsommarfirande: 23 juni

Sofiero bjuder in till traditionsenligt firande i parken med dans kring stången och aktiviteter för hela familjen.

Slow flowers – från frö till fredagsbukett: juli–september

I juli förvandlas köksträdgården till en snittblomsodling skapad av landskapsarkitekten Mona Wembling. Här får du inspiration till din egen odling och kan läsa mer om vilka sorter som funkar bäst att sätta i en vas.

Trädgårdsdagarna: 17–27 augusti

Trädgårdsdagarna på Sofiero erbjuder något för alla åldrar. Under tio dagar fylls parken med trädgårdsinspiration, utställningar, workshops och föreläsningar.

Säsongsavslutning 23 september

Traditionsenlig säsongsavslutning i parken. Här finns det möjlighet att köpa med sig en del av Sofiero i form av blombuketter, frukt och sticklingar.

Höstljus: 29 oktober–12 november

Populära Höstljus skapar lysande upplevelser när mörkret sänker sig. Sofiero tänder upp och bjuder in till magiska höstkvällar i parken, med aktiviteter för hela familjen.

Blomning i parken


Vårflor: april–maj

Årets vårflor har ett romantiskt skimmer över sig med skira rosa toner och dramatiska inslag av svart, purpur och rött. Det bjuder på frasiga nyheter så som grusvivan och tulpanen ”Great Barrier Reef”.

Rhododendronblomning: maj–juni

Från mitten av maj till mitten av juni blommar tusentals buskar i parken. Blomningen är årets stora höjdpunkt och lockar besökare från hela världen.

Sommarflor: juni–augusti

Sommarfloret är inspirerat av de senaste årens uppsving för småskaligt snittblomsodlande och ett nytt kreativt sätt att arbeta med blomsterarrangemang. Zinnia, rudbeckia, rosenskära och lejongap minglar i rabatterna. I Alphuset dyker det upp en fin samling pelargoner.

Sensommarfägring: augusti–september

I slutet av sommaren exploderar Dahliakvarteret i intensiva färger. Här blommar över 30 olika dahliasorter i alla tänkbara nyanser och former.

Mat och dryck

När slottet renoveras flyttar Sofiero slottsrestaurang tillfälligt ut sin verksamhet och blir ett spännande inslag i parken. Orangeriet håller öppet som tidigare år, och hälsar alla besökare välkomna att njuta av hembakat kaffebröd, nybakade pizzor och lättare rätter. Här finns något för alla smaker – stora som små.

Konsertsommar på Sofiero

Genom åren har både svenska och internationella stjärnor bjudit publiken på spelningar framför slottet. Sommaren 2023 gästas Sofiero av en rad artister. Konserterna arrangeras av externa produktionsbolag.

• Håkan Hellström: 16 juni och 17 juni

• Gyllene Tider: 10 juli

• Laleh: 28 juli

• Miss Li och Thomas Stenström: 29 juli

• Johan Glans: 11 augusti och 12 augusti

Läs mer om årets program på Sofieros webbplats

För mer information
Programfrågor: Anna Schibli, program och utvecklingschef, Anna.Schibli@helsingborg.se, telefon +46 (0)76 855 97 74

Ämnen

Kategorier


Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.

Läs mer på sofiero.se

Kontakter

Anna Schibli

Anna Schibli

Destinations- och programchef +46 768 55 97 74

Relaterat innehåll